Raiffeisen Zentralbank detine actiuni de 9,1 mil. euro la SIF-uri

Autor: Adrian Cojocar 23.11.2009

Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank a anuntat ca detine pe Bursa participatii de peste 1% la toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF), a caror valoare cumulata se ridica in prezent la 38,8 mil. lei (circa 9,1 mil. euro).

Potrivit informatiilor din piata, detinerile raportate de Raiffeisen Zentralbank pe Bursa sunt cel mai probabil investitii realizate de clienti ai bancii in SIF-uri, prin sistemul de depozitare si custodie pe care Raiffeisen il ofera acestora.

De altfel, declaratiile de pe Bursa realizate de banca austriaca vin sub semnatura lui Martin Hofer si Gabriel Seiser, vicepresedinti ai diviziei de servicii de custodie si fonduri din cadrul Raiffeisen.

Potrivit raportarilor de pe Bursa, Raiffeisen Zentralbank detine 1,16% din SIF Banat-Crisana (SIF1), 1,25% din SIF Moldova (SIF2), un pachet de 1,18% din SIF Transilvania (SIF3), iar la SIF Muntenia si SIF Oltenia are participatii de 1,26% si respectiv 1,22% din capitalul acestora.

Banca austriaca raportase in luna aprilie a anului trecut ca detine 1,01% din SIF Muntenia, participatie pe care si-a redus-o insa in urmatoarea luna la sub 1%, respectiv 0,99%, aceasta fiind si ultima raportare a Raiffeisen Zentralbank.

Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare, iar, in cazul depasirii acestui prag, este obligat sa vanda detinerile care depasesc acest nivel in termen de trei luni.

"Interesul este clar legat de posibilitatea unui vot pozitiv in cadrul proiectului legislativ de majorare a pragului la SIF-uri care va da un imbold actiunilor. Probabil se mizeaza ca in trei luni de zile, termenul in care trebuie sa vanda, pragul de detinere la SIF-uri va fi majorat si acest lucru va iesi din discutie", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Brokerii mai spun ca tranzactiile de custodie nu garanteaza nimanui ca in spatele achizitiilor se afla cetateni straini, dar ca cel mai probabil sunt fonduri de investitii straine care speculeaza ridicarea pragului la SIF-uri sau vor sa-si intareasca pozitia in aceste societati.

Potrivit brokerilor din piata, o majorare a pragului de detinere al SIF-urilor de la 1% la 5% ar conduce la aprecieri semnificative a preturilor acestora. In luna iunie, un grup de senatori si deputati din cadrul principalelor partide politice a sustinut un proiect care prevederea eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, proiect care mai apoi a fost avizat de catre Comisia de buget din Senat in forma ridicarii pragului la 5%, de la nivelul actual de 1%.

La adunarea generala din luna aprilie a acestui an, Raiffeisen Zentralbank nu era raportata cu detineri de peste 1% in cadrul SIF-urilor.

Un alt investitor strain important pe SIF-uri este grupul olandez ING, care detinea in aprilie peste 1,4% din SIF Moldova, si fondul de investitii Eastern Eagle, care avea 1,1% din SIF Transilvania. Fondul american Broadhurst detinea de asemenea participatii cuprinse intre 1% si 1,5% la trei SIF-uri.