Valeriu Stoica: Propunem PNL un parteneriat pe cel putin doua cicluri electorale

Autor: Iulian Anghel 24.11.2009

Unul dintre strategii PD-L, Valeriu Stoica, sustine ca, daca liberalii vin intr-o alianta cu partidul sau, le va fi propusa o intelegere care sa depaseasca un ciclu electoral. Stoica crede ca, daca leadership-ul PNL va refuza o intelegere in acest sens, Crin Antonescu va avea soarta fostului presedinte liberal, Calin Popescu-Tariceanu, care a pierdut in cursa pentru un nou mandat, dupa ce a lasat partidul in opozitie.

"Batalia pentru turul al doilea a inceput. Traian Basescu a castigat primul tur, dar trebuie sa-l castige si pe al doilea. Sunt convins ca va castiga", sustine Stoica.

El sustine ca Traian Basescu nu va avea o problema sa formeze o alianta de guvernare, daca va castiga, si afirma ca liberalii trebuie sa-si aduca aminte ca, in decembrie trecut, aveau o intelegere tacita cu PSD pentru guvernare, dar, in final, PSD "i-a lasat balta" facand o intelegere cu PD-L care, este adevarat, nu a durat.

Insa nu a durat nici alianta dintre PNL si PD care a inceput sa functioneze in 2004.

"Nu a durat pentru ca ea a fost facuta pe patru ani. Cand o intelegere este facuta pe patru ani, a doua zi dupa alegeri fiecare incepe sa se gandeasca la urmatoarele alegeri. O alianta facuta pe doua cicluri electorale sau pe mai multe elimina acest risc. Acest lucru il vom propune liberalilor", afirma Stoica intr-un interviu pentru ZF. "Daca nu ajungem la o intelegere inainte de turul al doilea, atunci ei oricum va trebui sa ia o decizie dupa. Nu pot face aceeasi greseala de doua ori (in iarna trecuta PNL a refuzat sa guverneze alaturi de PD-L si a ramas in opozitie - n.n.).

Ce se va intampla, totusi, daca Basescu castiga, dar PSD, PNL si UDMR nu renunta la intelegerea lor de principiu? "Acest lucru nu se va intampla si amintiti-va ca, in 2004, Basescu a format o majoritate in conditii mult mai grele, iar in 2008 a facut la fel", spune Stoica. Vorbele sale suna ca o amenintare pentru ca, in 2008, el a impins spre o alianta PD-L cu PSD, dupa refuzul liberalilor, in vreme ce in 2004 a rupt, practic, alianta dintre PSD, PC si UDMR, facand o majoritate in jurul Aliantei PNL-PD.

Insa trebuie luata in calcul varianta ca alegerile vor fi castigate de Mircea Geoana. Ce va face atunci PD-L? "Atunci lucrurile se vor juca altfel, iar tactica se va schimba", afirma Stoica.

Rep: De ce ar functiona acum o alianta PD-L cu PNL, de vreme ce ea nu a functionat in trecut?

Valeriu Stoica: Nu a durat pentru ca ea a fost facuta pe patru ani. Cand o intelegere este facuta pe patru ani, a doua zi dupa alegeri fiecare incepe sa se gandeasca la urmatoarele alegeri. O alianta facuta pe doua cicluri electorale sau pe mai multe elimina acest risc. Acest lucru il vom propune liberalilor.

Rep: Dar daca Traian Basescu castiga, iar alianta dintre PSD, PNL si UDMR ramane in picioare, presedintele va fi pus in imposibilitatea de a forma guvernul.

V.S.: Acest lucru nu se va intampla si amintiti-va ca, in 2004 Basescu a format o majoritate in conditii mult mai grele, iar in 2008 a facut la fel.

Rep.: Daca Mircea Geoana castiga, cel care pleaca in opozitie va fi PD-L...

V.S.: Atunci strategiile se vor schimba. Dar PNL nu trebuie sa se mai lase amagit si amintiti-va ca, acum un an, liberalii au fost lasati in afara guvernarii. Noi le spunem sa nu se lase amagiti de PSD.