Topul firmelor de asigurari dupa primele noua luni. "Anul viitor va fi foarte greu"

Autor: Angela Placinta 23.11.2009

Scaderea afacerilor asiguratorilor s-a adancit in trimestrul trei. Doar trei din primele zece companii de pe piata au subscrieri in crestere.



Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noi scaderi ale primelor brute subscrise, doar trei companii din top zece avand afaceri in crestere la sfarsitul lunii septembrie.

Allianz-Tiriac se mentine pe prima pozitie in clasamentul asiguratorilor (total piata: asigurari generale si de viata), cu subscrieri totale de 971 de milioane de lei (230 mil. euro), cu 6% sub nivelul din septembrie anul trecut. Scaderea primelor brute subscrise s-a dublat fata de primul semestru, cand era de 3%.

La mica distanta de liderul pietei se afla Omniasig, companie a austriecilor de la Vienna Insurance Group, care la sfarsitul lunii septembrie avea subscrieri de 858 de milioane de lei (203 mil. euro), in scadere cu 7%. La sfarsitul primului semestru scaderea companiei era de numai 3%.

Groupama, companie infiintata in august prin fuziunea Asiban cu BT Asigurari, se afla pe locul trei, pozitie ocupata in aceeasi perioada a anului trecut de Asirom. Potrivit unor estimari, Groupama avea la sfarsitul lunii septembrie prime brute subscrise de 664 milioane de lei (157 mil. euro), in scadere cu 6% fata de afacerile cumulate ale Asiban si BT in primele trei trimestre din 2008.

Astra, companie a omului de afaceri Dan Adamescu, este al patrulea asigurator de pe piata, la fel ca in primele noua luni ale anului trecut. Astra se numara printre putinii asiguratori care au raportat cresteri in aceasta perioada, primele brute subscrise fiind de 611 milioane de lei (144,4 mil. euro), cu 22% peste nivelul din septembrie 2008. In primul semestru din acest an Astra ocupa locul trei, dar aparitia Groupama a schimbat ierarhia.

BCR Asigurari si Asirom se afla pe locurile cinci si sase, iar ING, liderul pietei de asigurari de viata, se afla pe pozitia a saptea in acest clasament. In primele noua luni piata asigurarilor a stagnat la valoarea de 6,7 miliarde de lei (1,6 mld. euro), la fel ca in septembrie 2008. Asigurarile generale au urcat nesemnificativ, pana la 5,5 miliarde de lei, in timp ce asigurarile de viata au scazut cu aproape 10%, la 1,2 miliarde de lei.

"Anul viitor va fi foarte greu, nu ma refer aici neaparat la cresterea sau scaderea PIB, ci la cum il vor percepe oamenii. Ne asteptam la o crestere a numarului de someri si aceasta nu va face decat sa creasca grija zilei de maine pentru multi romani. In asigurari de viata in continuare ne vom confrunta cu un an greu, iar din punctul de vedere al politelor noi 2009 se va situa la nivelul lui 2006, iar 2010 probabil va fi la fel", spune Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata.