Parlamentul european: Din 2011, portarea numarului de telefon va dura o zi

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 24.11.2009

Parlamentul european a adoptat marti o revizuire majora a normelor UE in domeniul telecomunicatiilor, care va consolida drepturile utilizatorilor de telefonie si de internet si va stimula concurenta intre firmele din domeniul telecomunicatiilor, potrivit documentuli adoptat cu 510 voturi pentru, 40 impotriva si 24 de abtineri. Noile norme, care urmeaza sa intre in vigoare la jumatatea anului 2011, vor consolida drepturile consumatorilor, vor garanta accesul la internet, vor proteja datele, vor stimula concurenta si vor moderniza utilizarea spectrului de frecvente radio.

Printre cele mai importante schimbari aduse de noile norme se numara:

1. Consumatorii din UE vor avea dreptul de a-si transfera dintr-o retea in alta numarul de telefon, pe durata unei zile de lucru. In prezent in UE durata medie a portarii numerelor de telefoin este de 8,5 zile pentru numerele de telefon mobil si de 7,5 zile pentru cele de telefon fix. In plus, durata maxima a unui contract de servicii telecom nu poate fi mai mare de 24 de luni iar operatorul trebuie sa ii ofere clientului posibilitatea de a opta pentru un contract pe 12 luni de zile.

2. Potrivit noilor norme consumatorii vor primi mai multe informatii pentru a intelege mai bune la ce servicii se aboneaza si, in special, ce pot face si ce nu cu ele. Contractele cu consumatorii trebuie sa specifice, printre alte informatii, date despre nivelul minim al serviciului si despre compensatiile oferite in cazul in care calitatea promisa a serviciului nu este atinsa.

3. Orice masuri luate de statele membre ale UE privind accesul la sau utilizarea serviciilor si aplicatiilor prin retele telecom trebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor. Principalul efect al acestei norme este ca va bloca adoptarea unor legi care sa impuna deconectarea de la net a utilizatorilor suspectati de activitati ilegale inainte ca acestia sa fie audiati prin proceduri eficiente, corecte si impartiale.

4 . UE sustine ca dupa aplicarea noilor norme consumatorii vor avea mai multe optiuni de a alege intre furnizori de servicii de internet mobil de mare viteza. De asemenea, UE vrea sa se asigure ca furnizorii de internet nu vor putea schimba prioritatea transmisiei unui tip de continut in fata altuia pentru a-si intari pozitia dominanta de pe piata. UE se teme, de exemplu, ca un furnizor de internet ar putea incetini accesul de pe calculatoarele clientilot la un site precum Youtube, spre exemplu, pentru a incuraja un site propriu cu acelasi profil. Pentru a evita situatia in care furnizorii de acces la internet filtreaza viteza accesului clientilor la diferite site-uri autoritatile de reglementare telecom vor avea puterea de a stabili nivele minime de transmisie a datelor si de a promova neutralitatea internetului. In plus, consumatorii vor trebui informati, inainte de a semna contractul, asupra caracteristicilor serviciului la care se aboneaza - incluzand date despre tehnicile de management al traficului sau eventuale limitari ale traficului.