Fostul combinat de prelucrare a lemnului din Comanesti ajunge la austrieci

Autor: Ioana David 24.11.2009

Compania austriaca de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer, controlata de omul de afaceri Gerald Schweighofer, va schimba numele firmei recent achizitionate Finnforest Baco Production din Bacau in Holzindustrie Schweighofer Baco, dupa primirea aprobarii de la Consiliul Concurentei.

Finnforest Baco Production are o cifra de afaceri estimata in acest an la circa 20 mil. euro, nivel similar cu cel din 2008, peste 400 de angajati, si o capacitate de productie de 80.000 de metri cubi de placi de panel. Anterior tranzactiei actionarii Finnforest au fost finlandezii de la Metsaliitto Cooperative prin divizia Wood Products Industry.

"Operatiunile Baco din Romania nu se regasesc in linia principala de dezvoltare a grupului, astfel incat aceasta vanzare redirectioneaza anumite resurse catre alte operatiuni, corespunzator strategiei actuale", a spus Ole Salven, group executive vice president al Metsaliitto Wood Products Industry.

Firma Finnforest a fost infiintata in 1999 de catre o divizie a grupului finlandez Metsaliitto care a preluat terenul si o parte din fosta structura a combinatului de prelucrare a lemnului Comprel Comanesti care fusese inchis.

Mare parte din productia Finnforest merge in prezent la export in principal in state precum Germania, Italia, Franta, Grecia.

Placile produse de Finnforest sunt folosite in industria de constructii si in cea de mobila.

Pentru perioada urmatoare Holzindustrie are in vedere angajarea de noi persoane, fara a preciza cate anume.

Materia prima pentru aceasta fabrica, respectiv cheresteauau de rasinoase, va fi furnizata de celelalte fabrici pe care Holzindustrie le are.

Volumul de 80.000 de metri cubi anual prelucrati urmeaza sa creasca in perioada urmatoare.

Pe langa cele patru fabrici, Gerald Schweighofer mai detine pe piata locala 11.000 de hectare de padure in mai multe judete din tara, un hotel de 100 de camere in Radauti si mai multe investitii in energie regenerabila.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firma Holzindustrie Schweighofer, inregistrata in Alba (Sebes), a avut o cifra de afaceri de 148 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro in 2008.

Compania este unul dintre principalii jucatori din industria de prelucrare a lemnului, piata pe care mai sunt active companii precum Kronospan sau Egger.