Presa internationala despre alegeri

Ziarul Financiar 24.11.2009

Presa internationala a continuat sa scrie despre alegerile prezidentiale din Romania si despre criza politica din tara. Jurnalistii straini au comentat de asemenea acordarea sprijinului lui Crin Antonescu catre Mircea Geoana, despre care au scris ca este o adevarata lovitura pentru presedintele Traian Basescu.

Financial Times, Marea Britanie

Basescu primeSte o adevarata lovitura prin refuzul lui Antonescu de a-l susTine In al doilea tur

Presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, a primit o adevarata lovitura cand candidatul clasat pe locul al treilea Crin Antonescu a anuntat ca il sprijina pe rivalul sau social-democrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Presedintele Romaniei are un rol limitat, dar competenta de a nominaliza premierul si de a autoriza urmarirea in justitie a ministrilor l-a transformat pe Basescu, un personaj politic charismatic, intr-o contrapondere formidabila a guvernelor succesive, contribuind la mediul politic agitat din Romania.

The Times, Marea Britanie

Criza din Romania, un test pentru succesul acTiunilor UE Si FMI

Romania reprezinta in prezent un test pentru UE, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care au reusit anul acesta sa ajute la evitarea unei crize bancare in Europa Centrala si de Est. In Romania, tara grav afectata de criza, procesul de alegere al presedintelui, care a inceput duminica, va arata daca romanii mai au inca forta de a realiza schimbarile si reformele pe care organizatiile si institutiile finantatoare le solicita. Luna trecuta, Guvernul de coalitie de centru-stanga a fost demis, iar FMI a amanat plata celei de-a treia transe, de aproximativ 1,5 miliarde de euro .

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Germania

Votul electoratului liberal, decisiv In turul al doilea

Faptul ca referendumul initiat de presedintele roman Traian Basescu a obtinut mai multe voturi decat candidatura sa la sefia statului arata ca potentialul electoral al sefului statului nu a fost exploatat in totalitate in primul tur. Pe de alta parte, votul electoratului liberal va fi decisiv, iar liderul acestuia, Crin Antonescu, si-a concentrat toata energia asupra unei campanii anti-Basescu, fara sa se afirme, in schimb, si in fata liderului social democrat, Mircea Geoana, lucru care l-a impiedicat sa intre in turul doi.

Neue Zuercher Zeitung, Elvetia

Alegerile din Romania, cele mai importante din ultimii 20 de ani

Alegerile prezidentiale din Romania sunt considerate de unii analisti drept unul dintre cele mai importante scrutine de la prabusirea regimului comunist in urma cu 20 de ani, scria cotidianul elvetian de limba germana. Scrutinul are loc pe fundalul celei mai dificile crize politice din ultimii 20 de ani si al unei situatii economice deosebit de critice. Criza politica de durata este cauzata de neintelegerile dintre presedintele Traian Basescu si Parlamentul Romaniei in privinta desemnarii unui nou premier. Competitia stransa dintre Basescu si Mircea Geoana, contracandidatul acestuia in turul doi, este insa un indiciu al polarizarii electoratului roman. Presedintele nu poate insa conta pe sustinerea liberalilor, avand in vedere ca liderul acestora, Crin Antonescu, care a iesit din cursa dupa primul tur, a exclus orice coalitie cu Basescu.