Cine se va bucura de voturile lui Antonescu, Kelemen Hunor, Vadim Tudor si Oprescu

Autori: Doina Anghel , Magraon Andreea 25.11.2009

Rezultatele atat de stranse ale scrutinului prezidential de duminica nasc speculatii in privinta turului al doilea din sase decembrie. Care din candidati smulg voturile perdantilor si in ce proportie?

Sociologii care se ocupa de sondaje sustin ca a face estimari cu pretentii este dificil, dar ca, din "obisnuinta" politica a electoratului, se pot face unele ipoteze. Un lucru este sigur, spun ei: jumatate dintre votantii candidatilor care au pierdut in turul 1 nu se mai prezinta la vot.

Acest lucru inseamna, de pilda, ca cel mai important candidat scos din cursa, Crin Antonescu, nu poate "imparti" decat 10% din voturile celor care au venit la urne in primul tur si l-au votat. Insa lupta pentru voturi este importanta pentru ca este declarat castigator candidatul care a intrunit 50% din voturile celor care vin la urne. Este important, asadar, cine isi mobilizeaza electoratul, ce procent obtine el de la un candidat care a iesit din cursa in turul 1. Si, mai important, este insa votul celor care au stat acasa in primul tur, spun sociologii.

Alin Teodorescu, fost director al IMAS si sustinator al lui Sorin Oprescu in turul I, spune: "Jumatate dintre cei care au votat in turul intai cu unul dintre candidatii care nu mai intra in finala nu vor mai veni la vot. Din votantii lui Antonescu, aproximativ 75% se vor orienta catre Geoana, iar 25% catre Traian Basescu, in vreme ce votantii UDMR se impart aproximativ 50/50".

Dumitru Sandu, profesor de sociologie: "Am auzit teorii la televizor ca o cincime dintre alegatorii perdantilor nu vor mai participa la vot, 50% vor vota cu Geoana, iar 30% cu Basescu. Sunt calcule speculative, pentru ca 47% din populatie nu a participat la vot, iar sa-i ignoram pe acestia nu este in ordine. In turul doi se activeaza in general cei cu optiuni ideologice clare, iar unii, chiar daca nu au participat la primul tur, merg la vot in turul al doilea".

Vasile Dancu, fost director al MetroMedia Transilvania, afirma ca ce se stie din analizele sociologice este ca jumatate dintre votantii liberalilor nu merg la vot in turul al doilea, de unde, daca e sa se bata pe acestia, nici lui Basescu, nici lui Geoana nu le ajung cei 10% care mai vin si in turul doi pentru a obtine victoria, ci in jur de 40 si ceva.

Deci mai trebuie sa gaseasca voturi si de la votantii altor partide si de la cei care au stat in primul tur acasa si care vin in turul doi. Pe de alta parte, in ciuda a ceea ce anunta liberalii este dificil sa le spui celor care ii voteaza in mod traditional pe cine sa puna stampila: publicul lor este mai inteligent si mai greu de directionat.

Se poate spune ca este rastignit intre doua dorinte: sa voteze cu Mircea Geoana pentru a se impotrivi puterii si sa voteze cu Traian Basescu pentru a da un vot de dreapta. Cat despre votantii PNG si ai lui Vadim Tudor ei vor vota cu Traian Basescu care are un mesaj autoritar, afirma Dancu: "Cursa pentru turul doi a inceput de la 0-0".

Sebastian Lazaroiu, sociolog, consilierul lui Traian Basescu, crede ca, cel mai probabil, 40% dintre liberali, dezamagiti de indemnurile lui Antonescu nu vor mai veni la vot, iar cei care vor veni nu isi vor forma imediat optiunea, ci vor astepta sa vada ce se mai intampla. Electoratul lui Vadim Tudor se va imparti egal intre Geoana si Basescu, in vreme ce majoritatea celor care au votat cu Oprescu vor vota pentru Basescu, spune Lazaroiu.

Alfred Bulai, sociolog: "Nu conteaza pentru alegatori ce spune presedintele de partid, ci ce spun primarul si liderii locali. Aceasta este singura cale care poate sa duca voturile unui partid intr-o singura directie".