RCS&RDS ar putea emite obligatiuni de pana la 200 milioane de dolari

Ziarul Financiar 25.11.2009

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom din Europa centrala si de est, va discuta pe 22 decembrie, la ora 15.00, intr-o adunare extraordinara a actionarilor, lansarea unei emisiuni de obligatiuni cu o valoare de pana la 200 milioane de dolari, potrivit unui convocator publicat de companie in Monitorul Oficial.

RCS vrea sa vanda obligatiunile catre investitori internationali, inclusiv catre cumparatori institutionali, potrivit documentului citat.

"Obligatiunile vor avea o durata care nu va depasi 10 ani si Consiliul de Administratie este autorizat sa agreeze posibilitatea unei facilitati de rambursare anticipata in tot sau in parte de catre societate. Emisiunea de obligatiuni se va oferi spre subscriere catre investitori internationali, inclusiv - dar fara a se limita la - catre cumparatori institutionali calificati", se arata in anuntul companiei.

Obligatiunile vor putea fi tranzactionate inclusiv pe pietele internationale de capital, potrivit propunerii care va fi discutata de actionarii companiei.
Consiliul de Administratie va fi imputernicit de actionari sa adopte toate deciziile necesare derularii emisiunii de obligatiuni si sa numeasca bancile de investitii care vor intermedia operatiunea.

RCS&RDS a intentionat sa se listeze la Bursa din Londra in 2007 pentru a obtine o suma cuprinsa intre 400 si 600 de milioane de dolari, insa operatorul a anulat operatiunea din cauza conditiilor dificile de pe piata. Compania a contractat in schimb un imprumut de 500 de milioane de dolari de la ING si Citi - unul dintre cele mai mari credite luate de o firma romaneasca. Potrivit unui document obtinut de Ziarul financiar in 2007, in momentul in care RCS&RDS intentiona sa se listeze la Londra, omul de afaceri oradean Zoltan Teszari detinea direct si prin alte firme 43% din companie.

In cadrul sedintei extraordinare cu actionarii, actionarii vor discuta si "autorizarea dobandirii de catre societate a unui numar de maximum de 21.103.200 milioane de actiuni proprii". Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, RCS&RDS avea un capital social de 42,206 milioane de lei, impartit in 42.206.417 de titluri cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune.
Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile.

Mai pun un om in Consiliul de administratie

RCS a convocat si o adunare ordinara cu actionarii in data de 22 decembrie, la ora 11.00, pe a carei ordine de zi figureaza si alegerea unui nou membru al Consiliului de adminstratie.
De asemenea, actionarii vor discuta situatia financiara a RCS&RDS dupa primele trei trimestre din 2009, pe baza rapoartelor prezentate de Consiliul de administratie si de auditorul financiar.

Actionarii vor mai discuta si aprobarea tranzactionarii obligatiunilor emise, inclusiv prin intermediul pietelor internationale de capital.

In a doua parte a anului 2007, RCS&RDS a anuntat ca intentioneaza sa atraga intre 400 si 600 milioane de dolari din listarea unui pachet de actiuni reprezentand circa 15% din capital la bursa de valori de la Londra. Compania a renuntat insa la lansarea ofertei, invocand conditiile existente pe piata. Morgan Stanley&Co. International si UBS Limited au fost numiti atunci coordonatori globali ai ofertei.

In plus, actionarii operatorului vor discuta si autorizarea dobandirii de catre RCS&RDS a unui numar maxim de 21.103.200 de actiuni proprii (50% din capital), pretul minim si maxim urmand sa fie stabilit in cadrul aceleiasi sedinte.