Seful SIF 4 recunoaste ca nu a vandut BCR pentru ca nu a avut nicio oferta serioasa

Autor: Roxana Pricop 25.11.2009

SIF Muntenia, una dintre cele mai mari companii de pe Bursa, cu active de aproape 1,5 mld. lei (340 mil. euro), intentioneaza sa faca ordine in portofoliul de peste 230 de companii pe care-l detine, dintre care aproape jumatate sunt listate la Bursa, potrivit presedintelui Muntenia Invest, Petre Szel, cel care administreaza averea SIF Muntenia.

"Vrem sa ajungem la un numar de 100-150 de societati in portofoliu, pentru ca multe dintre companiile la care detinem participatii nu fac nimic si ne tin ca un balast. Unele dintre acestea nu mai prezinta potential si din cauza deprecierii pietei imobiliare. In ultimii zece ani am eficientizat incontinuu portofoliul, avand in vedere ca am pornit cu cateva mii de societati", a spus Petre Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.

Cele mai valoroase participatii sunt cele detinute la BCR si BRD, cele mai mari doua banci din Romania, de unde au provenit in acest an si cea mai mare parte a veniturilor SIF Muntenia, sub forma de dividende. La BCR, SIF4 detine o participatie de 6%, iar la BRD detine o participatie de 5,21%

"BCR si BRD sunt de departe cele mai valoroase companii din portofoliu. La BCR, am stabilit cu actionarul majoritar, grupul Erste, ca listarea bancii va avea loc atunci cand conditiile de piata vor fi mai favorabile. Astfel ca cel putin un an-un an si jumatate nu ne vindem participatia, chiar daca pana in prezent pot spune ca nu am primit oferte serioase de cumparare", a continuat Szel.

In 2006, cand a avut loc privatizarea Bancii Comerciale Romane, prin preluarea pachetului majoritar de catre grupul austriac Erste, cele cinci SIF-uri nu si-au vandut participatiile, semnand un angajament cu actionarul majoritar ca banca se va lista in cel mult trei ani.

"Daca am fi vandut in 2006, fiecare societate de investitii ar fi incasat cate 350 de milioane de euro. N-am fi avut unde sa investim atatia bani atunci", a afirmat el.

"Erste a cumparat BCR destul de scump"

Despre pretul platit de Erste pentru pachetul de peste 60% din capitalul BCR, respectiv 3,75 miliarde de euro, Szel spune ca "Erste a cumparat Banca Comerciala destul de scump. A platit de sase ori valoarea contabila a actiunii, cand in Europa tranzactiile cu active bancare se faceau la de trei-patru ori valoarea contabila".

Strategia de investitii a SIF Muntenia pentru anul 2010 are in vedere continuarea investitiilor in companiile active in sectoarele de turism, materiale de constructii si productia de medicamente.

"Investitiile depind de resursele pe care le avem. Bugetul pentru anul viitor nu va fi foarte optimist. Vom continua cu investitiile in turism, materiale de constructii si productia de medicamente", a mai spus el.

Plasamente conservatoare

Spre deosebire de celelalte societati de investitii, SIF Muntenia a investit anul acesta cu precadere in instrumente financiare si mai putin in companiile din portofoliu. Potrivit informatiilor disponibile la finele lunii septembrie, societatea detinea cele mai consistente plasamente in instrumente cu venit fix (titluri de stat), in valoare de 20,1 milioane de lei. SIF Muntenia a mai investit 19,4 milioane de lei in fonduri de investitii, in timp ce plasamentele in depozite bancare erau in valoare de 73,9 milioane de lei la finele lunii septembrie.

Un impediment in alocarea de investitii catre companiile din portofoliu a fost si reducerea veniturilor.

Societatea a incheiat primele noua luni ale anului cu cele mai mici venituri din randul celor cinci SIF-uri, respectiv de 129 milioane de lei. Fata de acelasi interval al anului trecut, veniturile s-au diminuat cu 25,3%, in timp ce profitul net a scazut cu mai mult de 25%, pana la 82,6 milioane de lei.

Cresterea de venituri inregistrata de celelalte patru SIF-uri s-a datorat in principal vanzarii participatiilor detinute la Bancpost catre actionarul majoritar in vara acestui an, fiecare dintre acestea incasand cate 12,75 milioane de euro.

SIF Muntenia si-a vandut participatia la Bancpost in urma cu cinci ani, pentru 9,58 milioane de euro.

Ce spune Petre Szel despre: