COLECTII/ Bucurestii care au fost

Autor: Stelian Turlea 26.11.2009
O minunata colectie apare de ceva vreme la Editura Dominor, sub ingrijirea istoricului si iubitorului de Bucuresti profesorul universitar Andrei Pippidi. Au aparut mai multe volume care, in majoritate, reproduc texte vechi sau foarte vechi despre Bucuresti (dar nu numai), texte care dovedesc ca nu si-au pierdut parfumul. Aproape toate volumele sunt bogat ilustrate cu fotografii de epoca, in general puse la dispozitie de Fundatia Artexpo.
Henri Stahl - "Bucurestii ce se duc". Fotografii ale autorului. A aparut deja in trei editii. Henri Stahl (1877-1942), prim stenograf al Parlamentului, initiatorul stenografiei la noi (a inventat in 1908 sistemul romanesc de stenografie, adoptat oficial in 1941) colaborator al lui Nicolae Iorga si al lui Dimitrie Gusti, autor al primului roman SF romanesc, aparut in 1914 ("Un roman in Luna"), a studiat mult istoria Bucurestilor, dand atentie deosebita mahalalelor orasului. Cartea de fata a aparut in 1910 si evoca un Bucuresti disparut demult; ba chiar si amintirea i-a disparut. Fabulos insa.
Emil I. Cerchez - "Din vremuri trecute". Cuvant-inainte si note de Andrei Pippidi. Emil I. Cerchez (1879-1938) a fost un magistrat conservator, a cochetat cu scrisul, a colaborat la ziarul partidului conservator (Marghiloman) "Steagul" cu povestiri si anecdote, adunate apoi in acest volum, despre obiceiuri si credinte vechi, primele calendare romanesti, inceputul ostirii romane, insotite de imagini din Bucurestii sfarsitului de secol XIX.
Dimitrie Hagi Theodoraky - "Amintiri din trecutul negustoresc". Editie ingrijita si adnotata de Andrei Pippidi. Fostul mare negustor si presedinte al Camerei de Comert la sfarsitul secolului al XIX-lea rememoreaza specificul breslelor si ocupatiilor din Vechiul Regat, cu predilectie din Bucuresti. O carte care ofera o lectura savuroasa, cu scene de un umor irezistibil si un inconfundabil parfum de epoca. Suculente informatii despre meseriile vremii, multe disparute sau pe cale de disparitie: blanari, chiristigii, caldarari, curelari, birjari, ciaprazari militari, sapunari, farfurigii, marchitani, caiangii etc. Formidabil reiese din carte renasterea Tarilor Romane si apoi a Regatului Romaniei.
Nicolae Vatamanu - "Odinioara in Bucuresti". Volum impartit in doua: "Drumuri si locuri" - Gura Vaii, Drumul Targovistei, Drumul Sarii, Calea Grivitei, Raspantia de la Butuc, Mahalaua Pitaresii etc; "Lume si naravuri" - petreceri de armindeni, cantece uitate etc. O carte plina de imagini de neuitat si de invataminte.

In aceeasi colectie "Bucurestii care au fost" au mai aparut: "Bucuresti - istorie si urbanism", de Andrei Pippidi; "Bucurestiul interbelic", de Lucian Pricop; "Calatorie in timp prin Bucuresti" de Georgeta Filitti; "Bucurestii cafenelelor literare", de Florentin Popescu.