TURNEU/ La Venetia, despre români numai de bine

Autor: Parau Oltea Serban 26.11.2009
Teatrul La Fenice din Venetia, duminica seara, dupa alegeri. Când s-a stabilit data acestui concert de gala dedicat Zilei Nationale a României, nu se intrevedea o atare coincidenta. In realitate, insa, asa a fost, iar ziua incepea la RAI cu noi intâmplari care aveau in rolul personajului negativ unul sau mai multi români.
In cazul nostru, românii sositi la Venetia pentru acest concert special erau personaje pozitive si erau soprana Leontina Vaduva, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail, care aveau sa evolueze acompaniati de Orchestra Teatrului La Fenice, dirijata de Andrea Battistoni. Evenimentul a fost organizat de Institutul Român de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in parteneriat cu Radio România, bucurându-se de sprijinul autoritatilor venetiene.
Unul dintre elementele speciale ale serii a fost acela al decorarii primarului Venetiei, Massimo Cacciari, cu "Ordinul National pentru Merit in Grad de Mare Ofiter", care i-a fost conferit de presedintele României "in semn de recunoastere a meritelor sale deosebite la promovarea si dezvoltarea relatiilor culturale româno-italiene, pentru promovarea imaginii reale a tarii noastre si sustinerea românilor in Italia", ordinul fiind inmânat de Monica Joita, directorul ad interim al ICR Venetia. Dintre evenimentele culturale majore pentru care Massimo Cacciari a reprezentat legatura directa intre Venetia si România, amintim Carnavalul de la Venetia, la a carui editie din 2008 România a avut statutul de tara invitat de onoare si campania vizuala "Mari români la Venetia" (mai-iunie 2009). Iar pentru cei care sunt mai putin preocupati de imaginea noastra in Italia, dar ar fi curiosi sa asculte concertul, acesta a fost inregistrat si va fi transmis de Radio România Cultural si Radio România Muzical.
Programul serii a fost unul in care s-au imbinat lucrari clasico-romantice din repertoriul universal (Mozart, Rossini, Verdi, Puccini) si cel românesc (Nicolae Kirculescu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Eduard Caudella). In mod evident, de cel mai mare succes s-a bucurat violonistul Alexandru Tomescu pentru interpretarea plina de sensibilitate a Meditatiei din Thaïs de Massenet si pentru evolutia excelând prin virtuozitate si spirit cu Introducere si Rondo capriccioso de Camille Saint-Saëns.
M-am intrebat daca faptul ca, in acea seara, in jurul Teatrului La Fenice, despre români se auzea numai de bine are intr-adevar relevanta si contribuie cu adevarat la imbunatatirea imaginii umbrite pe care o avem in Italia in acest moment. Am plecat convinsa ca efortul de a rezolva prin "metode" culturale problema imaginii României in lume este, deocamdata, singurul viabil si singurul care nu se confrunta cu o atitudine de respingere. O initiativa similara ii va aduce pe 2 decembrie la Roma pe Alexandru Tomescu si Horia Mihail alaturi de Orchestra Nationala Radio dirijata de Radu Popa, intr-un concert de gala gazduit de celebra Sala Auditorium din capitala italiana, intr-un program care va cuprinde lucrari de Enescu, Martian Negrea, Mendelssohn si Rossini.
OLTEA SERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef al postului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semneaza in continuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica si Adevarul literar. Activitatea ei publicistic" cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scrisa, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radio si numeroase emisiuni si aparitii TV. Este semnatara traducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentru Larousse - Dictionar de mari muzicieni, si responsabila cu sectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membra a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A fost distinsa cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului National al Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistica al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006.