Clubul milionarilor discreti de pe Bursa : Cine sunt investitorii care-l sustin pe Verestoy in razboiul de milioane de euro cu Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa 26.11.2009

Noua investitori, care detin actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) in valoare de peste 17 milioane de euro (la pretul de ieri), se lupta de cateva luni cu grupul Rompetrol, incercand sa obtina un pret cat mai mare in oferta publica de preluare pe care kazahii de la KazMunaiGaz sunt obligati sa o lanseze.

Adrian Andrici, unul dintre cei mai experimentati investitori de pe Bursa, si Sorin Apostol, directorul general al KBC Securities, una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata locala, sunt doi dintre investitorii care au pornit alaturi de senatorul UDMR Attila Verestoy un razboi deschis cu grupul Rompetrol, dupa ce au cerut, in septembrie, convocarea adunarii generale a actionarilor la Rompetrol Rafinare (RRC) si alegerea membrilor Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ.

Alaturi de cei trei, din grupul celor noua actionari care detin 5,08% din actiunile Rompetrol Rafinare mai fac parte fiul lui Attila Verestoy, omul de afaceri Adrian Tuluca, proprietarul agentiei de publicitate Propaganda, si o firma controlata de acesta, Propaganda Consult SRL, Ilie Stoichescu, fost administrator al grupului telecom RDS&RCS, Virgil Mateescu si Ioan Marin Gheorghiu, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti de Ernst & Young, auditorul Rompetrol.

Verestoy detinea la inceputul lunii iunie un pachet de 1,68% din actiunile RRC, conform declaratiei de avere, participatie evaluata la 5,7 mil. euro la cotatiile de ieri. El avea si un pachet de 3,3% din Rompetrol Well Services (PTR), cealalta companie listata a grupului Rompetrol, in valoare de circa 1 mil. euro. Senatorul UDMR este unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa de la Bucuresti, cu un portofoliu de aproape 10 mil. euro.

Clubul tinerilor milionari

Adrian Andrici si Sorin Apostol, ambii in varsta de 34 de ani, se numara si ei printre investitorii experimentati de pe Bursa, avand portofolii de milioane de euro fiecare, insa cei doi sunt mult mai discreti, singurele indicii privind activitatea lor fiind date de unele raportari de pe piata RASDAQ. Cei doi sunt asociati in mai multe afaceri si controleaza impreuna postul de radio City FM.

Andrici detine un pachet de 20,8% din actiunile companiei de constructii Socot Targu Mures (SCTO), evaluat pe Bursa la circa 1,6 mil. euro, si 9,6% din actiunile constructorului Cominco Bucuresti (COBS), in valoare de circa 640.000 de euro. El mai detine 33% din producatorul de mase plastice Firm Recom Bucuresti (FIMR), unde a vandut recent 1% din actiuni pentru 160.000 de euro. La acest pret, participatia sa ar valora circa 5 mil. euro.

Andrici mai detine actiuni la Automobile Craiova (AUCS), unde a contestat oferta de preluare derulata de Ford, dupa ce a vandut la inceputul anului actiuni AUCS de 250.000 de euro. El a avut in portofoliu si 51% din actiunile producatorului de bere Haber Hateg, pachet pe care l-a cedat in 2008 grupului Heineken printr-o tranzactie a carei valoare nu a fost facuta publica, dar care ar fi putut depasi 2 mil. euro, avand in vedere pretul actual al actiunilor pe RASDAQ.

CNVM l-a amendat in 2007 pe Andrici cu 887.000 de lei (210.000 de euro), pentru o serie de tranzactii realizate cu actiuni Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC).

Sorin Apostol, care a vandut in 2006 firma de brokeraj Swiss Capital catre grupul belgian KBC, detine la randul sau participatii semnificative la Socot (14,4%) si Cominco (10%), evaluate pe Bursa la 1,8 mil. euro. El mai este asociat cu Andrici in firma Pro Real Estate Development SRL si detine un pachet semnificativ de actiuni la retailerul de imbracaminte TinaR, unde printre actionari se numara si Ilie Stoichescu, un alt membru al grupului de investitori de la RRC.

Stoichescu, 41 de ani, a vandut in 2007 participatia de 4,18% pe care o detinea in cadrul Cable Comunication Systems, firma care controleaza RDS&RCS, pentru circa 5,17 milioane de euro.

Miza razboiului cu Rompetrol

Cei noua investitori au cerut initial convocarea AGA pentru alegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ, incercand sa obtina astfel reprezentare in conducerea companiei, si au acuzat lipsa de transparenta a grupului Rompetrol dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre grupul kazah KazMunaiGaz de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Grupul Rompetrol s-a opus convocarii AGA, desi in mod legal ar fi trebuit sa dea curs cererii grupului de actionari, astfel ca disputa a ajuns in instanta.

Principala miza o reprezinta insa oferta de preluare pe care grupul Rompetrol si kazahii trebuie sa o lanseze pentru participatiile minoritare ale Rompetrol Rafinare.

Actionarii minoritari incearca sa obtina un pret cat mai mare, in timp ce kazahii sunt interesati sa plateasca cat mai putin. Intr-un comunicat recent, grupul celor noua investitori lasa sa se inteleaga ca un pret corect pentru titlurile RRC ar trebui sa fie de minim 0,115 lei/actiune, care este pretul de conversie al obligatiunilor Rompetrol detinute de statul roman in actiuni. Statul detine obligatiuni RRC de aproape 600 mil. euro care ar trebui sa fie rascumparate de companie anul viitor.

La un pret de 0,115 lei/actiune, minoritarii de la RRC ar primi cu 70% mai mult decat valoarea actuala de pe Bursa, iar pachetele celor noua investitori ar valora aproape 29 mil. euro, fata de 17 mil. euro in prezent.

Grupul Rompetrol mai are ragaz pana luni, 30 noiembrie, sa depuna la CNVM rapoartele de evaluare pentru ofertele de la RRC si PTR. Cei noua actionari au cerut CNVM sa amendeze grupul Rompetrol pentru ca nu s-a incadrat in termenele anterioare si sa-i limiteze dreptul de vot in AGA la 33%.