Serban Toader, senior partner al KPMG: A cheltui si a nu investi ar fi o greseala

Autor: Claudia Medrega 27.11.2009

Romania nu a depasit criza inca si ramane vulnerabila, iar economia are nevoie de o reasezare la nivel structural, atat in sectorul public, cat si in cel privat, pentru a putea sa redevina competitiva si sa treaca la o crestere "sanatoasa", considera Serban Toader, senior partner al KPMG Romania.



"In momentul in care iesim din criza nu trebuie sa fim un pacient bolnav. Trebuie sa fim suficient de maturi ca sa mergem pe propriile picioare. Cred ca in sectorul privat lucrul asta deja se intampla si m-as bucura sa vad schimbari si in sectorul public", a declarat Toader intr-un interviu pentru ZF.

Jucatorii din mediul privat si-au luat masuri de precautie din timp pentru a putea face fata noilor probleme de pe piata, reducand costurile: fie au facut concedieri, fie au inghetat salariile sau au renuntat la bugetele de training sau de promovare.

In schimb, la nivelul sectorului public lucrurile se schimba mult mai incet, reformele fiind tergiversate. Chiar ministrul finantelor Gheorghe Pogea a admis recent ca sectorul privat si nu cel public a avut de suferit din cauza crizei.

Mediul privat va face in continuare cele mai multe concedieri, intrucat aproape 28.000 de angajati de la privat isi vor pierde locul de munca pana in aprilie 2010.

In acelasi timp, numai 875 de bugetari vor fi concediati, arata datele ANOFM.

Liderul KPMG sustine necesitatea unei strategii coerente pentru domeniile in care Romania ar putea avea atuuri din punct de vedere economic fata de alte tari, doua exemple fiind turismul si agricultura.

"Nu putem pe termen lung sa cream o economie competitiva bazata numai pe considerente de cost scazut al fortei de munca", a afirmat Toader, precizand ca anul 2010 va fi dificil, iar Romania va fi in continuare dependenta de ceea ce se intampla la nivel mondial.

"Sunt un optimist moderat"

La inceputul crizei financiare, multi oameni de afaceri din Romania au facut greseala de a considera ca aceasta tara nu va fi afectata.

Mai apoi, au crezut ca recesiunea nu va afecta in niciun fel compania lor.

"Aceasta este o gandire tipica la inceputul unei crize financiare. Se pot regasi usor cei care sustin ca actuala criza este diferita de cele precedente. Suntem mai sofisticati si mai intelepti decat predecesorii nostri, asa ca este imposibil sa facem aceleasi greseli - sau cel putin asa se crede."

Am putea crede ca teritoriile statelor sunt de neatins si vor continua sa existe indiferent de circumstantele financiare. "Sa nu uitam ca in 1936 statul independent Newfoundland nu si-a mai putut plati datoria externa, fiind apoi absorbita de Canada la presiunile Marii Britanii si devenind doar o provincie. La fel la nivel micro, cand doua banci fuzioneaza, cea cu dificultati este absorbita."

Toader a precizat ca Romania are un potential urias, atractiv pentru orice investitor pe termen lung.

"Sunt un optimist moderat. Nu cred ca avem alternativa. Optimismul exagerat nu-l crede nimeni, iar pesimismul nu a castigat niciodata o batalie. Bineinteles, vor fi provocari in lunile ce vor urma, dar pentru Romania situatia nu mai este atat de dificila ca in anii '90. Tari din intreaga lume au infruntat dificultati mult mai grave si au trecut prin ele."

"Impactul masurilor anticriza nu este extraordinar"

"Care a fost impactul masurilor anticriza anuntate pana acum? Nu este extraordinar. Reactia a fost moderata. Exista diverse solutii personalizate pe fiecare industrie, serviciu, companie in parte, nu un remediu general valabil. Influenta acestor masuri o vom vedea in viitor."

Oficialul KPMG apreciaza ca trebuie sa se acorde o atentie sporita lucrarilor de infrastructura, pentru care exista si finantari din fondurile UE, si gandirea unui pachet anticriza cu astfel de proiecte. "Nu ne permitem sa pierdem aceasta sansa (fondurile europene pentru infrastructura - n.r.). A cheltui si a nu investi ar fi o greseala. Avem nevoie de infrastructura. Ne sufocam fara infrastructura. Incepusem sa ne sufocam de anul trecut cand economia era in mare crestere si cand multa lume se plangea ca nu mai are camioanele si tirurile pe unde sa mearga."

Organizatiile care ofera servicii financiare acorda din ce in ce mai multa importanta securitatii informatiilor, arata un studiu realizat de KPMG impreuna cu Everett in companii din 22 de tari europene, inclusiv Romania.

KPMG face auditul pentru Dobrogea Group

KPMG va face auditul financiar la Dobrogea Group, unul dintre cei mai mari producatori de panificatie din tara, cu o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro anul trecut. KPMG Romania a inregistrat o cifra de afaceri anuala de 33,3 mil. euro pentru anul financiar incheiat in luna septembrie 2009, 58% fiind generate de serviciile de audit.