Ciolos, pregatit sa preia portofoliul Agriculturii in viitoarea Comisie Europeana

Autor: Magraon Andreea 26.11.2009

Unul dintre cei mai puternici comisari europeni, Joaquin Almunia, paraseste postul care l-a consacrat, afacerile economice si monetare, dar va ocupa, in viitoarea Comisie Europeana, un post la fel de important, cel al concurentei, detinut pana in prezent de intransigenta Neelie Kroes, care va prelua Comertul.

Fotoliul Agriculturii va reveni romanului Dacian Ciolos, daca pana saptamana viitoare nu se intampla un "cutremur". Dacian Ciolos nu a putut fi contactat pentru comentarii, dar europarlamentarii romani de la Bruxelles confirma, partial, ca Ciolos va prelua Agricultura.

"Colegii din Germania si Suedia mi-au confirmat ca vom primi Agricultura", a spus, pentru ZF, Sabin Cutas, europarlamentar socialist.

Cotidianul francez Liberation a publicat ieri un raport de impartire a portofoliilor si a comentat ca postul ce va fi obtinut de Ciolos este un "gram de consolare" pentru francezi, avand in vedere ca viitorul comisar roman a fost sprijinit de Franta.

Este o consolare in conditiile in care candidatul lor Michel Barnier a primit Piata Interna si Fiscalitatea, insa portofoliul sau va fi lipsit de sectorul strategic al Serviciilor Financiare, care va reveni ungurului Laszlo Andor. Franta a anuntat inca din luna septembrie ca sustine Romania pentru obtinerea Agriculturii.

Postul de comisar european pentru agricultura este unul dintre cele mai importante si gestioneaza in jur de 50 de miliarde de euro, aproape o treime din bugetul UE. Componenta Comisiei Barroso 2 este asteptata sa fie facuta publica saptamana viitoare.

Cine ce va primi?

Potrivit raportului, citat de Liberation, statele din Est obtin portofolii importante. Daca Romania a luat Agricultura, Polonia va primi Industria, dorita de Germania. Astfel, candidatul Berlinului, Günther Oettinger, se va multumi cu Energia. De asemenea, actualul ministru bulgar de externe, Rumiana Jeleva, in prezent ministru de externe, se bate pe portofoliul Justitiei si Afacerilor Interne cu slovacul Maros Sefcovic.

Viviane Reding, nominalizata de Luxemburg, va ramane la Tehnologia Informatiei si Media (care va include si Cultura), la fel ca italianul Antonia Tajani, la Transporturi, estonianul Siim Kallas la Administratie si belgianul Karel De Gucht la Dezvoltare.

Un portofoliu important, cel al Bugetului, va reveni irlandezei Maire Geoghegan Quinn, actual membru al Curtii Europene de Conturi.

Cercetarea va merge catre Austria, iar Grecia si Cipru vor primi Educatia sau Afacerile Maritime. De asemenea, Fondurile Structurale vor merge catre lituanianul Algirdas Semeta, iar Sanatatea fie la cehul Stefan Fule, fie la slovenul Janez Potocnik.

Potrivit Liberation, Marea Britanie este cea mai castigata dupa ce Catherine Ashton a fost aleasa Inalt Reprezentant pentru politica externa si securitate comuna. Ea va fi vicepresedinte al Comisiei Europene si se va ocupa de portofoliul Afacerilor Externe.

Agricultura

Ar putea fi preluat de Dacian Ciolos

Este unul dintre cele mai importante portofolii ale Comisiei Europene, gestionand circa 50 mld. euro in 2010, respectiv aproape o treime din din bugetul UE. Postul este cu atat mai important cu cat in sanul UE exista o cearta aprinsa in privinta restructurarii Planului Agricol Comun prin care se acorda subventii fermierilor. Unele tari doresc micsorarea subventiilor si implicit reducerea cheltuielilor pentru acest sector, in vreme ce marile tari agricole, precum Romania, Franta sau Polonia, doresc mentinerea sistemului actual.

Concurenta

Va fi preluat de Joaquin Almunia

Este important pentru ca asigura un meci corect intre companiile care isi desfasoara activitatea pe piata Uniunii Europene. Comisarul pentru concurenta impiedica companiile sa stabileasca preturi ce ar putea afecta concurenta, opreste fuziunile care ar afecta competitia si se asigura ca banii contribuabililor europeni sunt cheltuiti in mod eficient (spre exemplu atunci cand sunt alocati unor proiecte sociale).

Afaceri economice si monetare

Va fi preluat de Olli Rehn

Principalele responsabilitati ale comisarului pentru afaceri economice si monetare sunt supravegherea economica in zona euro si in toata UE. Monitorizeaza politicile bugetare si finantele publice ale statelor membre si relatiile economice ale Uniunii Europene cu statele membre. De asemenea, este responsabil pentru Directoratul General pentru afaceri financiare al Comisiei Europene si pentru Eurostat, biroul de statistica al UE.

Comert

Va fi preluat de Neelie Kroes

Comisarul pentru comert negociaza acordurile comerciale bilaterale si multilaterale, se asigura ca regulile stabilite in aceste acorduri sunt respectate, lucreaza cu Organizatia Mondiala a Comertului si alte institutii internationale din domeniu. Acopera o arie vasta de activitati, de la cele manufacturiere la cele intelectuale. Asigura o desfasurare corecta a activitatii companiilor la nivel european si international.

Buget

Va fi preluat de Maire Geoghegan Quinn

Unul dintre cele mai importante portofolii este cel care asigura ca Uniunea Europeana sa aiba un buget echilibrat (pentru 2010 a fost stabilit un buget de 123 de miliarde de euro). Asigura implementarea corecta a bugetului dupa schemele si reglementarile stabilite anterior.