Vosganian: Mentinem acordul cu FMI, dar il modificam „pe ici, pe colo”

Autor: Iulian Anghel 27.11.2009

Fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, care, in ton cu partidul sau, PNL, a criticat de-a lungul vremii acordul de imprumut incheiat de Romania cu FMI spune ca, daca coalitia PSD-PNL va ajunge la putere, va respecta toate intelegerile internationale incheiate de administratia de la Bucuresti, dar ar putea cere modificarea termenilor acordului cu Fondul.



"Vom respecta cuprinsul acordului cum este el in privinta tintelor macro. Insa eu nu stiu daca situatia din ianuarie viitor va fi aceeasi ca in momentul incheierii acordului. S-ar putea sa vedem, peste cateva luni, ca situatia economica se imbunatateste si atunci putem discuta despre restructurarea cheltuielilor in cadrul bugetului", afirma Vosganian.

Cu alte cuvinte, noua coalitie ar putea cere FMI sa poata cheltui mai mult?

"Daca vom aduna mai mult la buget, da, dar pentru investitii", spune Vosganian.

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri de la banci o suma record, de 1,4 mld. euro, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, la un randament mediu de 4,25% pe an.

Este posibil ca un guvern PSD-PNL sa renunte la acordul cu Fondul - respectiv la constrangerile acestuia - si sa se imprumute de pe piata?

"Noi sustinem respectarea acordurilor internationale. Insa, daca situatia economica se imbunatateste, atunci trebuie sa rediscutam unele aspecte in ceea ce priveste cheltuielile. Ne intereseaza, in primul rand, pensiile si apoi posibilitatea relaxarii fiscale, reducerea CAS (pentru crearea de noi locuri de munca), dar si scaderea impozitarii directe sau a TVA. Aceste lucruri ar putea fi discutate cu Fondul", spune Vosganian.

Vosganian nu este singurul liberal care sustine rediscutarea termenilor acordului cu FMI.

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a spus si el ieri ca acordul cu FMI s-a incheiat intr-o anumita situatie economica, financiara si politica a Romaniei, sustinand ca termenii acestuia pot fi renegociati atunci cand se schimba situatia gasita de Fond cand a negociat acordul.

"Acordul cu FMI e ca un contract cu o banca, iar banca FMI a analizat situatia economico-financiaro-politica din Romania la un moment dat. Este foarte clar ca, daca se schimba aceasta situatie, putem renegocia termenii contractului cu FMI", a sustinut Fenechiu.

Potrivit lui Vosganian, FMI este interesat de asumarea unor tinte macroeconomice, dar Romania are libertatea de a alege modalitatea in care sa le respecte.

De-a lungul vremii, liberalii au criticat semnarea acordului cu FMI. Fostul lider al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut mereu ca PD-L si Traian Basescu au ajuns sa se roage in genunchi la FMI, in conditiile in care economia tarii se poate sustine singura.

"Imprumutul de la FMI este o solutie proasta pentru Romania. Noi ne manifestam convingerea ca romanii sunt suficient de inteligenti si harnici ca prin munca lor sa dovedeasca faptul ca economia romana este o economie puternica ce nu are nevoie de sprijin din partea FMI", spunea Tariceanu in martie.

Fostul premier spunea ca un acord cu FMI nu este decat un certificat de incompetenta a Guvernului Romaniei.