Bancile incep sa dea timid in jos dobanzile la creditele de retail, si la lei, si la euro. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 26.11.2009

Carpatica, Banca Romaneasca si ING au redus costurile creditelor oferite, atat la credite noi, cat si la imprumuturi aflate in sold.



Aceasta este o noua serie de reduceri de dobanzi la creditele oferite, dupa ce in urma cu aproximativ zece zile alte trei banci au ieftinit imprumuturile - Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank si UniCredit.

"Bancile au nevoie din nou sa faca bani. Toate vor trebui sa reia creditarea, pentru ca toate sunt afectate de creditele neperformante si au nevoie de venituri mai multe. Conteaza bineinteles care vor fi primele, pana se va crea o masa critica, iar ulterior, concurenta va pune presiune si pe celelalte banci sa reduca dobanzile. Daca jucatorii mari de pe piata vor reduce semnificativ dobanzile, lucrurile se vor accelera", comenteaza Dragos Cabat, managing partner al firmei Financiar View.

Banca Romaneasca a revizuit dobanzile la creditele de consum din portofoliu, ca urmare a scaderii indicilor de referinta (EURIBOR si ROBOR). Astfel, la creditele de consum, banca a ajustat dobanda la lei de la 11,77 la 11,38% pe an, iar la euro de la 5,1 la 3,64% pe an. La creditele vechi acordate in franci elvetieni, dobanda a scazut de la 4,42% la 3,54%. La dobanzile de baza mentionate se adauga marjele fixe diferentiate in functie de tipul de produs. Ratele aferente creditelor contractate in lei, euro si franci elvetieni scad cu pana la 3%, 16%, respectiv 10%.

"Banca Romaneasca a modificat ratele dobanzii de baza oferite pentru creditele de consum garantate si negarantate, conform strategiei sale de a le adapta trimestrial pe baza evolutiei indicilor de referinta EURIBOR, ROBOR si LIBOR. In acest context, clientii nostri vor beneficia de reducerea ratelor lunare aferente creditelor de consum contractate", a declarat Lakis Couninis, director executiv pe retail.

Banca Romaneasca modifica trimestrial dobanzile la creditele de consum, de obicei pe data de 25 a primei luni din trimestrul urmator, in functie de evolutia indicilor de referinta, conform contractelor incheiate cu clientii. In legatura cu creditele noi, Banca Romaneasca admite ca "nu prea se mai dau".

"Cel mai important este ca bancile sa dezghete creditarea, nu neaparat sa reduca nivelul dobanzilor, dar sa fie o disponibilitate mai mare a bancilor sa dea credite", spune Cabat, referitor la "problema ofertei" din piata creditelor. Bancile insa au spus in mai multe randuri ca exista si o "problema de cerere", pentru ca nu mai sunt clienti doritori sa se angajeze la noi cheltuieli in conditiile actuale in care somajul creste alarmant si in care consumul a scazut vizibil.

Banca Carpatica a redus miercuri dobanzile si comisioanele la creditele noi. Costurile contractarii unui credit ipotecar au coborat la 9,32% pe an la euro (dobanda anuala efectiva, care include si comisioanele aferente creditului), fata de 11,97% anterior, si la nivelul de 15,07% la lei, fata de 19,45% anterior.

Dobanda anuala efectiva pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca ale Carpatica s-a redus cu peste doua puncte procentuale la euro, pana la nivelul de 9,37% pe an, si cu patru puncte la lei, pana la nivelul de 14,99% pe an. La creditele auto Carpatica, dobanda anuala efectiva este acum de 15,16% la euro si de 21,06% la lei.

La creditele de nevoi personale in lei ale ING, dobanda standard este de 17,75% pe an, insa in perioada 10 octombrie si 30 noiembrie, banca desfasoara o promotie prin care acest credit poate fi luat cu o dobanda de 15,5% pe an.

Totodata, ING a trimis scrisori clientilor prin care ii informeaza ca dobanda aplicabila contractului de credit se modifica la 15,75% incepand cu luna urmatoare. Banca nu a comentat pe marginea acestui subiect pana la inchiderea editiei.

Emporiki Bank, un jucator de talie mica de pe piata, desfasoara de asemenea o promotie pentru clientii intreprinderi mici si mijlocii din domeniul industriei alimentare si agricultura prin care un credit de maxim un milion de euro (sau echivalent in lei) poate fi luat cu o dobanda standard calculata dupa formula EURIBOR la 3 luni + 7% pe an sau ROBOR la 1 luna + 6%, raspunsul la cererea de credit fiind dat in doar cinci zile.

"Din studiile noastre, am constatat ca perioada de raspuns pentru dosarele IMM este in medie de o luna. Practic, venim in ajutorul companiilor mici si mijlocii din domeniul alimentatiei si agriculturii cu micsorarea perioadei de raspuns a cererii lor", spun reprezentantii Emporiki.