Cum apar gigantii: Nokia Romania a ajuns in doi ani la afaceri de 500 de milioane de euro, fara sa stie nimeni

Autor: Adrian Seceleanu 29.11.2009

Afacerile finlandezilor au explodat. Veniturile au crescut de 35 de ori, iar numarul de angajati de zece ori.



Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu vanzari anuale de peste 50 de miliarde de euro, a ajuns discret la un business de o jumatate de miliard de euro in Romania, intrand astfel in topul celor mai mari 40 de firme din Romania, inaintea unor companii precum E.ON, Posta Romana sau Holcim.

Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 6,6 mil. euro in 2007 la 455,6 mil. euro in 2008 pe fondul deschiderii, in februarie 2008, a unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucu din judetul Cluj - rezultatul unei investitii de 60 de milioane de euro.

Afacerile de o jumatate de miliard de euro ale Nokia sunt obtinute din asamblarea si exportul de telefoane mobile, care iau, in cea mai mare parte, drumul altor tari europene. Componentele sunt importate din Ungaria, China sau Mexic si sunt apoi asamblate de cei aproximativ 1.600 de angajati ai fabricii. Cu mai putin de 2.000 de angajati si afaceri de o jumatate de miliard de euro, Nokia Romania este una dintre cele mai productive companii locale.

Productivitatea ridicata per angajat este obtinuta si pe fondul complexitatii si a valorii din ce in ce mai mari a telefoanelor mobile asamblate in Cluj.

Primul mobil asamblat la Cluj era unul dintre cele mai simple din oferta, respectiv un Nokia 1200 cu ecran alb-negru, in timp ce dupa cateva luni clujenii produceau mobile de aproximativ cinci ori mai scumpe, precum Nokia 6300. Industria telefoanelor mobile este de altfel una dintre putinele care permit o asemenea crestere a afacerilor pentru o investitie greenfield de 60 mil. euro in care sa fie implicati mai putin de 2.000 de angajati.

Andreea Mladin, analist la casa de investitii Capital Partners, spune insa ca valoarea afacerilor nu este o surpriza.

"Practic, abia acum se vede adevarata valoare a investitiilor Nokia si la ce volum a dimensionat compania unitatea din Cluj. Probabil ca pe masura ce telefoanele asamblate aici vor deveni si mai complexe afacerile Nokia vor creste si mai puternic", a spus Mladin.

Nokia Romania a fost evaluata la 169 de milioane de euro, potrivit Anuarului Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF si Capital Partners.

Singurele date publicate de finlandezi despre fabrica din Romania se rezuma la primele sapte luni de functionare ale fabricii de la Jucu, perioada in care romanii au asamblat peste 10 milioane de telefoane mobile. In 2008 Nokia a vandut in total pe plan global 472 de milioane de telefoane mobile.

Afacerile Nokia din Romania ar putea fi insa sensibil mai mari de o jumatate de miliard de euro in conditiile in care studii realizate de diferite companii de analiza arata ca finlandezii au mai mult de o jumatate din piata locala de telefoane mobile, evaluata intr-un an la peste 4 milioane de unitati.

Nokia nu ofera detalii privind structura veniturilor astfel ca nu se stie daca afacerile raportate prin compania Nokia Romania includ si vanzarile de mobile de pe piata locala.

Nu orice companie poate ajunge intr-un an de zile la afaceri de o jumatate de miliard de euro care sa si fie taxate de Ministerul de Finante din Romania, comenteaza deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru IT a Parlamentului Romaniei.

"E foarte greu sa creezi o replica a acestei cresteri in alte industrii, pentru ca nu in toate industriile exista un asemenea model de business, bazat pe volume mari si vanzari rapide", spune Pambuccian. "In Romania noi am avut fie companii care au transferat aici o serie de servicii, fie companii care au produs software aici. In aceste modele de business se foloseste forta de munca, dar vanzarile si profitul sunt fiscalizate in alta parte, nu neaparat in tara de origine a companiei, ci intr-una unde cadrul fiscal este favorabil. Se fac probabil mult mai multi bani din segmentul de servicii in Romania, insa acestia nu sunt raportati aici in Romania. In schimb, la Nokia modelul a fost sa creeze aici un centru de profit, insa decizia a fost luata si pe fondul facilitatilor fiscale oferite de autoritati".

Nokia mai este prezenta in Romania si printr-o divizie de cercetare - localizata in Cluj, si prin compania mixta Nokia Siemens Networks, care ofera echipamente si servicii pentru operatorii telecom.

Istoria fabricii de la Cluj

iulie 2007: incepe constructia fabricii din comuna Jucu, judetul Cluj, cea de-a unsprezecea fabrica a Nokia din lume

februarie 2008: este inaugurata linia de asamblare de telefoane. Fabrica si-a inceput productia cu 350 de angajati directi. Primul model realizat a fost Nokia 1200

mai 2008: Fabrica de la Cluj ajunge la 700 de angajati si un milion de mobile asamblate

septembrie 2008: numarul de mobile asamblate ajunge la 10 milioane

mai 2009: 1.600 de angajati lucreaza la Jucu. Compania anunta ca va demara si productia de accesorii pentru telefoane mobile