Ce planuri are cel mai puternic antreprenor din industria lemnului dupa a doua achizitie

Autor: Ioana David 01.12.2009

Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care detine mai multe fabrici de prelucrare a lemnului in Romania, cu afaceri estimate la peste 250 mil. euro in acest an, spune ca nu are in vedere noi achizitii pe piata locala, dupa ce a preluat doua companii in decurs de un an, una la Siret (Suceava) si una la Comanesti (Bacau).



"Nu planuim sa facem alte achizitii. Fiind clientul nostru (Finnforest Baco Production din Comanesti - n.red.) a fost o situatie de conjunctura. Nu vom mai face si alte investitii pana ce criza politica nu trece", a afirmat Gerald Schweighofer intr-un interviu acordat ZF.

Cea mai recenta achizitie este preluarea pachetului integral de actiuni al firmei Finnforest Baco Production, de la Wood Product Industry, divizia de prelucrare a lemnului din cadrul grupului finlandez Metsaliitto Cooperative. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa, potrivit unor consultanti intrebati de ZF, ar fi vorba de o suma de sub 10 mil. euro. Prima achizitie s-a parafat in decembrie anul trecut, insa a fost finalizata in 2009. Austriecii au preluat fosta fabrica IKEA de la Siret. Amandoua fabricile achizitionate se numarau printre clientii Holzindustrie Schweighofer.

De ce a incheiat aceasta tranzactie

"A fost vorba de o decizie a proprietarilor finlandezi de a vinde, si fiind unul din principalii nostri furnizori am decis sa cumparam. Negocierile au inceput acum cateva luni si nu am folosit adviseri externi. Am achizitionat 100% din actiuni", a spus Schweighofer.

Pe de alta parte, Metsaliitto a anuntat ca de partea lor a actionat Raiffeisen Investment AG din Viena ca si adviser.

Tranzactia este pe masa Consiliului Concurentei pentru aprobare, iar la momentul finalizarii noua companie va purta numele de Holzindustrie Schweighofer Baco. Capacitatea totala anuala de productie a acestei fabrici este de 80.000 de metri cubi de placi de panel.

Firma Finnforest a fost infiintata in 1999 de catre o divizie a grupului finlandez Metsaliitto care a preluat terenul si o parte din fosta structura a combinatului de prelucrare a lemnului Comprel Comanesti, care fusese inchis. Mare parte din productia Finnforest merge in prezent la export in principal in state precum Germania, Italia, Franta, Grecia. Placile produse de Finnforest sunt folosite in industria de constructii si in cea de mobila. Materia prima pentru aceasta fabrica, respectiv cheresteaua de rasinoase, va fi furnizata de celelalte fabrici pe care Holzindustrie le are.

"Vom finanta achizitia din cash flow. Estimez ca anul viitor vanzarile fabricii de la Bacau vor trece de 20 mil. euro. Aproximativ 90% din productie va merge la export in principal in Europa. La celelalte fabrici exportam 85% din productie, principalii clienti fiind cei din Asia", a continuat Schweighofer.

In ceea ce priveste prima achizitie, cea de la Siret, omul de afaceri spunea la inceputul anului ca au fost trei motive pentru care a decis sa semneze preluarea: locatia, in conditiile in care fabrica se afla aproape de unitatea pe care Schweighofer o are la Radauti, utilajele deja existente la fabrica si forta de munca ce se putea gasi cu usurina in judet. Nici in acest caz el nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei.

A stopat alte investitii

Austriacul a investit circa 250-300 mil. euro pana acum pe piata locala si detine alaturi de cele doua achizitii fabrici de prelucrare a lemnului la Sebes si Radauti, 11.000 de hectare de padure in mai multe judete din tara, un hotel de 100 de camere in Radauti si mai multe investitii in energie regenerabila. Grupul, care cuprinde si o ferma agricola in Botosani, are in prezent 1.450 de angajati, dar cu integrarea Finnforest ajunge la peste 2.000 de oameni.

Gerald Schweighofer mai detine prin intermediul fabricilor 50 de hectare de teren la Radauti si 20 de hectare la Bacau.

Fabricile din Romania vor avea anul acesta o cifra de afaceri de 250-300 mil. euro, in crestere fata de anul 2008.

Cresterea in acest an va veni in primul rand din cresterea capacitatii de productie a companiei, prin inceperea activitatii la fabrica din Siret, care a devenit profitabila din august, la sase luni de la inaugurare, dar si prin faptul ca acesta va fi primul an de functionare integrala a fabricii de la Radauti.

Chiar daca la nivelul intregului grup va fi o crestere, fabrica de la Sebes, prima inaugurata din Romania, are afaceri mai mici in acest an in conditiile scaderii preturilor cu 20-25% comparativ cu perioada de varf.

Negociaza tot timpul pretul

"Avem in fiecare zi discutii cu clientii despre preturi", afirma omul de afaceri.

Anul acesta, cererea de produse din lemn a scazut pe piata locala, grupul austriac fiind cel mai important furnizor de produse din lemn pentru operatorii de bricolaj. Printre clientii din Romania se numara companii precum IBL, Holver, BauMax sau Hornbach.

Austriecii sunt unul dintre cei mai mari clieni ai CFR, companie cu care au reinnoit recent contractul de transport feroviar care se ridica la circa 10 milioane de euro pe an. Omul de afaceri spunea recent ca la nivelul fabricilor din grup se lucreaza sapte zile pe saptamana si continua sa faca angajari.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firma Holzindustrie Schweighofer, inregistrata in Alba (Sebes), a avut o cifra de afaceri de 148 mil. euro si pierderi de 8,5 mil. euro in 2008. Compania este unul dintre principalii jucatori din industria de prelucrare a lemnului, piata pe care mai sunt active companii precum Kronospan sau Egger.

Acestea trei ruleaza afaceri de circa jumatate de miliard de euro, dupa investitii de sute de milioane de euro. Cea mai recenta investitie este cea a grupului Kronospan care a anuntat ca a finalizat o fabrica de 200 mil. euro de placi din lemn pentru constructii situata pe un teren de 46 ha din Brasov.

Imperiul austriacului Schweighofer

Fabrica din Sebes

Fabrica din Radauti

Fabrica din Siret

Fabrica Finnforest Baco Production din Comanesti (in viitor Holzindustrie Schweighofer Baco)

sursa: site-ul companiei si date ZF