Cine va castiga alegerile

Autor: Dan Sultanescu 01.12.2009

Am vorbit, saptamanile trecute, despre reactia candidatilor la presedintie in fata infrangerii. Deja, una dintre ipoteze s-a confirmat: Crin Antonescu este un castig pentru politica romaneasca, iar reactia sa principiala si morala (nu negociaza nimic pentru el insusi si ramane consecvent cu propriul discurs) este notorie. Despre cum va reactiona Basescu sau Geoana dupa eventuala infrangere vom vedea peste cateva zile.

Cum vor reactiona, insa, cei doi dupa victorie? Asta este o intrebare la fel de importanta. Se vor tine sau nu de cuvant? Vor fi ceea ce au promis? Se vor schimba fata de cei care sunt in prezent?

Traian Basescu, daca va castiga alegerile, va continua, cel mai probabil, politica majoritarista din prezent. Cu maximizarea castigului, cu eliminarea adversarilor politici, cu amplificarea propriei puteri si cu dominatie economica a grupurilor din PD-L. Indiferent de costul social, indiferent de costul politic. Nu intru in detaliile discursului lui Traian Basescu despre frica pe care romanii trebuie sa o aiba fata de moguli, dar vreau sa fac o singura precizare: in timpul mandatului lui Basescu acesti moguli au devenit puternici si atat de influenti. Basescu i-a creat, iar acum se lupta cu ei. Si va continua sa se lupte tot mai mult, intarindu-i si mai tare. Iar excesele proprii vor crea excese in replica, in celelalte tabere, care vor dinamita in scurt timp democratia romaneasca.

Mircea Geoana, daca va castiga alegerile, va lucra pentru a-si intari partidul si pentru a se impune in istorie. El stie ca trebuie sa fie diferit de Traian Basescu, iar acest lucru contine destul de multe premise pozitive. Nu stiu daca va fi controlat de liderii si mogulii din spatele sau. Cu siguranta, acestia vor incerca. Cu siguranta, grupuri de interese vor dori sa controleze tot mai mult si vor face presiuni in acest sens. Dar, spre deosebire de regimul Basescu, vom avea o diviziune a puterilor. Iar asta poate crea un echilibru. Un "checks and balances" original, dar care s-ar putea sa functioneze. Geoana va domina reprezentarea externa. Dar va fi greu sa domine si PSD-ul, fiindca acest partid va evita sa traiasca o experienta similara cu cea a PD, care s-a subordonat total presedintelui, iar acum are probleme de supravietuire in caz de infrangere. Instinctul va face multe grupuri din PSD sa fie dornice sa creeze un pol de putere distinct in interiorul partidului, pentru a echilibra puterea presedintelui. Iar, la guvern, acest echilibru va fi dat de persoana primului-ministru, Klaus Iohannis, care este din afara PSD. Daca adaugam la lista si dorinta lui Antonescu de a se impune ca lider de dreapta, deci ca alternativa la liderul stangii, avem in fata o harta de putere foarte impartita. In care vor conta mogulii, vor conta baronii, vor conta grupurile de interese. Dar nu cred ca vor conta decisiv. Altfel spus, romanii vor avea de ales, indirect, intre doua tipuri de raportare la putere. Prima, cea a presedintelui, este cea traditionala, cu care romanii s-au obisnuit in istorie - putere foarte mare pentru lider, control total, dominatie asupra celorlalti, majoritarism, accent pe functia executiva si foarte putin pe parlament. A doua, cea care va aparea in mandatul Geoana indiferent de dorinta acestuia, este una mai apropiata de modelul consensualist european, cu grupuri de putere care se echilibreaza reciproc, cu poli puternici atat la Cotroceni, cat si la Palatul Victoria, cu forte distincte si la PSD, si la PNL.

Dincolo de intrebarea pe care fiecare cetatean in parte si-o va pune ca motivatie a propriului vot, analiza ne obliga sa ne gandim la implicatiile fiecarei variante castigatoare pentru climatul politic romanesc. Acest climat este, in prezent, marcat de slabirea societatii civile, de exacerbarea jurnalismului tabloid, de stimularea absenteismului si de tinerea electoratului intr-o relatie de dependenta. Un astfel de climat nu ajuta democratia, ci dimpotriva. Duce la descentralizare, care mareste puterea baronilor, duce la control total pe putere si pe banul public de catre actorii politici, in detrimentul societatii civile, duce la delegitimarea puternica a actului politic, in care populatia nu are incredere. Indiferent cine ajunge presedinte, acest climat trebuie sa se schimbe daca se doreste ramanerea in paradigma democratica. Geoana sau Basescu pot crea premisele acestei schimbari? Raspunsul il avem dupa 6 decembrie.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator al proiectului www.infopolitic.ro