Minivacanta de 1 Decembrie compenseaza scaderile operatorilor de turism din week-end-ul cu alegeri

Autori: Mirabela Tiron , Izabela Badarau 30.11.2009

Minivacanta de 1 Decembrie a umplut camerele pensiunilor de la munte din statiunile cunoscute si a crescut vanzarile unor agentii de turism cu 15-20% fata de saptamanile obisnuite, spun operatorii din turism.

Unele companii au ales sa prelungeasca week-end-ul 28-29 noiembrie cu inca doua zile, pana de Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie.

"Este plin la noi. In culoarul Rucar - Bran, gradul de ocupare este in jur de 75%, din cate am auzit. In week-end-urile trecute, gradul de ocupare era mai mic, de 40 - 50%", spune Dragos Sandu, proprietarul pensiunii de trei margarete Podul Turcului din Valea Bran - Moeciu, care opereaza 16 camere, cu un pret in week-end de 100 de lei pe noapte fara mic dejun.

Elisabeta Softan, proprietara pensiunii Dumbrav, de patru margarete - din Timisul de Jos, sustine, de asemenea, ca vacanta de 1 Decembrie a umplut toate cele opt locuri ale pensiunii, dupa ce in week-end-ul trecut acestea au fost goale.

Gura de aer pentru agentii

Minivacanta de 1 Decembrie a fost si pentru unele agentii de turism un balon de oxigen pana cand sezonul sarbatorilor de iarna va debuta pe 20 decembrie. Alte agentii spun insa ca nu au observat cresteri semnificative.

"S-au vandut foarte bine ofertele de tipul platesti doua nopti si stai trei, sau platesti trei nopti si stai patru, ceea ce inseamna practic o reducere de 25%, respectiv 33% din pretul initial. Am vandut in jur de 100 de astfel de pachete pentru perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, mai multe cu 15 - 20% decat intr-un week-end obisnuit. Pentru week-end-ul viitor, estimam o scadere vizibila, fiind duminica de alegeri, cand mereu vanzarile sunt foarte scazute. La alegerile prezidentiale, am vandut un singur pachet", spune Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Au fost romani care au ales sa plece pe durata celor patru zile in orase europene cu zbor direct (city-break-uri), caz in care minivacanta a costat in jur de 200 - 300 de euro de persoana, incluzand biletul de avion si trei nopti cu mic dejun inclus, in regim de trei stele.

Cei care au ales sa plece in vacanta in Romania in statiunile montane cunoscute sau in strainatate au fost angajatii din mediul privat care si-au putut lua liber luni de la serviciu sau antreprenorii, spun reprezentantii agentiilor de turism.

Bugetarii, in concediu fara plata

Bugetarii, dintre care o buna parte au avut luni zi libera fara plata, nu s-au angajat la cheltuieli de acest gen.

"Credeti ca dupa ce li s-a dat zece zile de concediu fara plata bugetarii mai pleaca in vacanta de 1 decembrie? Nu am observat vanzari anormale week-end-ul acesta. Eu sunt in categoria celor realisti, sau chiar sceptici. Asteptam perioada sarbatorilor, cand speram sa avem macar aceleasi incasari ca anul trecut, cand deja incepuse criza", spune Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei de turism Perfect Tour, cu afaceri de 24 mil. euro anul trecut.

Personalul din invatamant a avut pe 30 noiembrie zi libera fara plata, urmand sa ia vacanta de Craciun cu o saptamana mai devreme, fiind planificate patru zile de concediu neplatit in perioada 14-18 decembrie. "Nu ne bucuram ca incepem sarbatorile de iarna mai devreme, preferam sa mergem la scoala si sa primim bani", spune Mariana B., 54 de ani, invatatoare.

Si o parte din angajatii din ministere au ales sa-si ia liber ieri, pentru a avea un week-end prelungit la patru zile, insa au mers la serviciu suficiente persoane pentru a asigura un flux normal de lucru, spun surse din Ministerul de Finante.