Constructorii de la UpGround sunt platiti in apartamente

Autor: Cristi Moga 30.11.2009

Dezvoltatorii proiectului UpGround din Pipera au cedat printr-un acord de tip barter 60 de apartamente catre firma Lufin Construct, unul dintre constructorii ansamblului rezidential, a carui finalizare este programata pentru luna august a anului viitor.

Aceasta este o metoda mai putin folosita in trecut de catre dezvoltatorii imobiliari, dar prin care astazi pot rezolva doua dintre problemele cu care se confrunta: scapa de o parte din apartamentele care se vand tot mai greu si achita din costurile constructiei.

"Avem 60 de apartamente la vanzare in ansamblul UpGround, pe care le-am obtinut printr-un acord barter, semnat cu dezvoltatorii proiectului inca de la inceput. Structura proiectului este ridicata, acum lucram la zidarie, iar in luna august a anului viitor va fi predat primul bloc", a declarat Bogdan Botez, director in cadrul firmei Lufin Construct.

Firma de constructii a inregistrat afaceri de 36 mil. euro in 2008, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, iar potrivit lui Botez, actionarii companiei sunt Adrian Manolescu si Victor Badescu.

UpGround este un ansamblu format din doua blocuri cu 600 de apartamente, situate in imediata vecinatate a doua cladiri de birouri finalizate in Pipera.

Preturile apartamentelor din cadrul proiectului Upground, aflat in constructie pe strada Fabrica de Glucoza din Pipera din Capitala, unde constructorul a preluat de la dezvoltatori 60 de locuinte in urma unui acord de tip barter, sunt de circa 1.700 de euro/metrul patrat plus TVA.

"Din cate stiu, au fost vandute circa 300 din cele 600 de apartamente ale proiectului", a declarat Bogdan Botez, director in cadrul firmei Lufin Construct.

Potrivit site-ului Lufin Construct, compania a mai fost implicata in realizarea ansamblurilor rezidentiale Asmita Gardens, Ibiza Sol sau Brilliant Condominium din Bucuresti, precum si in realizarea proiectului mixt Metropolis Center din apropierea pietei Victoria din Capitala.

Din ansamblul UpGround mai fac parte doua cladiri de birouri, una dintre ele, cu o suprafata inchiriabila de 57.000 mp, fiind cea mai mare din Bucuresti la ora actuala.

In acest an, un fond de investitii al bancii germane Deutsche Bank a preluat aceasta proprietate inchiriata catre Banca Romaneasca, finantatorul proiectului, si firma de cercetare de piata GfK.

La finalul constructiei celor doua blocuri de 14 etaje cu 600 de apartamente germanii ar urma sa preia controlul si asupra firmei care dezvolta acest proiect si implicit a contractelor de vanzare-cumparare si a locuintelor nevandute.

Investitia in proiectul UpGround, derulat pe un teren de circa 4,5 hectare, era estimata la inceperea constructiei la circa 270 de milioane de euro.

Firma care dezvolta acest proiect, UpGround Estates, este controlata de omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, care a mai construit in Bucuresti birouri pentru Bancpost si a fost implicat si in proiectul centrului comercial City Mall din sudul Bucurestiului. Papalekas va ramane cu o cota de 22% in acest proiect, in momentul in care Deutsche Bank va prelua toate proprietatile construite, potrivit termenilor comunicati initial. Deutsche Bank a mai investit pe piata locala in doua ansambluri rezidentiale dezvoltate de compania Global Trade Center (GTC) - Rose Garden din Colentina si FeliCity din Baneasa - unde potrivit celor mai recente informatii nemtii aveau cote de 50%, respectiv 30% din proiecte.

Bogdan Botez, reprezentantul Lufin Construct, a tinut ulterior publicarii acestui material sa faca urmatoarele precizari:

Cele 60 de apartamente din cadrul ansamblului rezidential Upground ce erau oferite spre vanzare la Targul Imobiliar Project Expo erau provenite din contracte de exclusivitate in vederea vanzarii pe care Compania de Dezvoltare Imobiliara Nord, al carei director sunt, le incheiase cu alte societati detinatoare a acestor apartamente. Tot la acest targ eram prezent si cu alt proiect, dezvoltare proprie a Lufin Construct, proiect ce insuma 35 de apartamente. Din cate stiu, nu exista nici un acord de tip barter sau orice fel de intelegere intre Upground Estates si Lufin Construct in privinta unor apartamente.