Ultima decizie a lui Gelin la BRD: Dobanzi mai mici la credite - GALERIE FOTO

Autor: Voican Razvan 30.11.2009

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, va anunta in cateva zile reduceri de dobanzi la creditele pentru persoane fizice, in principal la cele in lei, a declarat Patrick Gelin intr-un interviu acordat ZF la finalul mandatului sau de presedinte al bancii.

"O facem pentru ca am considerat ca este normal sa o facem in actuala situatie, insa nu sunt sigur ca va exista un efect pozitiv asupra cererii de credite, care ramane foarte scazuta. Oamenii decid sa nu se mai imprumute nu neaparat din cauza dobanzilor, ci pentru ca nu mai au apetit pentru indatorare in actuala situatie economica sau pentru ca nu mai au veniturile care sa le permita sa se imprumute", spune Gelin.

El afirma ca reducerile de dobanda cele mai mari vor fi operate la creditele in lei, pentru ca la euro marja de dobanda este mult mai mica decat la lei.

Cu o experienta de peste opt ani pe piata romaneasca, Gelin nu intrevede in 2010 vreo crestere a creditului de consum. "Ma astept la o curba plata a creditului de consum, probabil vom inlocui creditele rambursate, dar nu vad nicio crestere a soldului". In acelasi timp, el nu anticipeaza o reluare a cresterii nici in cazul creditelor pentru firmele mici. "In cazul celor mijlocii ar fi sanse de relansare a creditului, insa cu dificultate si in principal pentru companiile exportatoare, in functie de redresarea pietelor vestice".

Bancherul spune ca in perioada 2004-2008 toate bancile au facut excese la creditare, chiar si BRD intr-o masura, si va lua timp pentru ca sistemul sa digere cresterea prea rapida.

In opinia sa, ameliorarea treptata a situatiei economice pana spre sfarsitul lui 2010 ar fi un scenariu optimist pentru anul viitor. "Nu stiu care va fi evolutia economiei, insa daca recesiunea continua din diferite motive - fie de natura interna, fie care tin de exterior - adevarata criza pentru bancile din Romania va veni anul viitor, pentru ca vor fi falimente de companii, iar daca o companie cade, furnizorii nu-si mai iau banii, creste numarul somerilor si apar multe efecte negative in lant. Deocamdata, doar partea fragila a economiei a fost atinsa".

Chiar in aceasta seara, Gelin a condus alaturi de succesorul sau, Guy Poupet, o sedinta in care au fost discutate posibilitati de sprijinire a clientilor companii ai BRD.

"Trecem in revista intreg portofoliul de clienti pentru a vedea care ce dificultati au si ce solutii putem gasi. Trebuie insa ca toata lumea sa faca eforturi: toate bancile creditoare, nu numai una, apoi trebuie ca si furnizorii sa contribuie la gasirea unor formule, conducatorii companiilor trebuie sa faca eforturi si, nu in ultimul rand, proprietarii trebuie sa fie responsabili si sa-si sustina afacerile pentru ca stim ca in multe cazuri prefera sa-si tina banii in strainatate".

O parte din viata mea e la BRD

Gelin, unul dintre cei mai longevivi sefi de banca de pe piata locala, se retrage din functia de presedinte al BRD, insa isi va pastra portofoliul de actiuni, pe care le considera o investitie buna, si va urmari mai departe evolutia bancii si a Romaniei.

"Sigur ca voi sta in continuare cu un ochi pe BRD, si nu doar pe BRD, ci si pe Romania, pentru ca mi-am petrecut aproape noua ani din viata aici, o parte din viata mea este aici si voi urmari atent ce se va intampla mai departe. Voi pastra actiunile pentru ca am incredere in aceasta banca, iar pretul actual nu reflecta valoarea reala, asa ca sunt o investitie buna".

El sustine ca peste 3-4 ani, cand criza va fi fost depasita, BRD va fi singura banca de pe piata locala - cu exceptia unor eventuali jucatori nou intrati - capabila sa le ofere clientilor companii produse si servicii sofisticate pe baza expertizei Societe Generale superioara celei disponibile pentru majoritatea jucatorilor.

"In prezent, Romania are o piata bancara de produse simple. Oricine poate vinde credite de consum sau carduri, insa diferentierea se va face atunci cind va creste complexitatea pietei. De exemplu, in Romania nu avem produse pe termen lung, care constituie ceva curent pentru bancile din Cehia sau Polonia".

Dupa mai bine de opt ani la conducerea BRD, Gelin considera ca realizarea sa cea mai mare este ca banca "a devenit, intr-adevar, o referinta pentru piata romaneasca, putandu-se compara favorabil cu multe alte banci mari din Europa Centrala".

El nu intentioneaza sa intre in domeniul consultantei, asa cum fac multi bancheri atunci cand se retrag din activitate. "Voi prelua o functie non-executiva in cadrul Societe Generale", spune Gelin. El nu a dorit sa pastreze la BRD nici macar o pozitie onorifica.

Cititi in ZF despre momentele cele mai dificile ale mandatului lui Gelin si despre cum ar putea ajunge BRD cea mai mare banca din Romania.