Pariul familiei Adamescu: Constructiile vor deveni cea mai profitabila industrie datorita fondurilor UE

Autor: Catalin Lupoaie 02.12.2009

Compania de constructii Baumeister, controlata de familia Adamescu (proprietara magazinului Unirea din Capitala), estimeaza ca anul viitor va fi unul de functionare in regim de avarie si de rearanjare a situatiei economice si politice, urmand insa ca pe termen lung industria constructiilor sa redevina una dintre cele mai profitabile.

"Industria constructiilor va fi cea mai profitabila in conditiile in care singura sursa de finantare viabila este Uniunea Europeana. Deja se vad efectele investitiilor in reabilitarea retelei de drumuri si poduri, lucrari de exploatare maritima si fluviala, lucrari de cai ferate, deci bani sa avem, ca de lucrat ar fi pentru cel putin 20 de ani de acum incolo", a declarat pentru ZF Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu si director general al Baumeister.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 47 mil. euro, in crestere cu 62% fata de anul precedent, si un profit net de 3,8 mil. euro. Pentru anul acesta, Adamescu nu a precizat cum a evoluat cifra de afaceri fata de 2008, insa a explicat ca "nu am inregistrat o evolutie din punct de vedere financiar".

Totusi, 2009 a fost anul in care compania a pregatit intrarea pe piata lucrarilor publice finantate de stat si a inceput negocieri pentru formarea unor parteneriate. Baumeister s-a implicat in ultimii ani in constructia de proiecte comerciale precum Praktiker Focsani sau Aurora Mall Buzau (dezvoltat de patronul Altex, Dan Ostahie), spatii logistice si industriale precum fabrica Ursus Breweries Buzau, sediul logistic Kaufland Ploiesti. Baumeister construieste si proiectul rezidential Central Apartments din Constanta, preluat anul acesta de divizia imobiliara a grupului TNG, detinut de omul de afaceri Dan Adamescu.

"Am constientizat ca, spre deosebire de anii trecuti cand contractele «veneau» la noi, acum noi trebuie sa identificam sursele, sa revizuim preturile si sa fim mai atenti la concurenta. Situatia de anul acesta ne-a dezvoltat spiritul competitivitatii si ne-a stimulat creativitatea si gandirea strategica", explica Adamescu.

El afirma ca lucrurile ar fi stat altfel daca s-ar fi materializat proiectele ofertate la sfarsitul anului trecut.

Cu 30% mai putin angajati

Compania si-a redus anul acesta cu circa 30% numarul de angajati, ajungand sub pragul de 300 de salariati.

"Acest numar raportat la proiectele existente este absolut indestulator. De regula, inceperea unui proiect nou reprezinta pentru noi si o campanie noua de angajari. Ne orientam cu precadere catre piata fortei de munca locale, evitand pe cat posibil cheltuielile suplimentare cu cazarea, transportul etc.", spune directorul general al Baumeister.

El considera ca abia 2011 va fi probabil cel al repornirii adevarate a activitatii in constructii.

"Bineinteles ca un rol aparte il are si statul, de reformele lui publice depinzand aportul financiar al Uniunii Europene."

Baumeister va continua in urmatorii ani sa patrunda pe segmente noi din domeniul constructiilor si ia in considerare si achizitii de firme "sanatoase" de constructii, pentru a intregi domeniile de specialitate.

Totusi compania nu se va reorienta majoritar catre lucrarile de infrastructura si se va concentra in continuare pe zona privata.

"Nu ne punem problema reorientarii, doar vom fi mai atenti si la astfel de proiecte, ca varianta alternativa pentru asigurarea unui venit constant, fara sa avem pretentii si de obtinere a unui profit corespunzator. Avem incredere in clientii nostri traditionali din domeniul privat, cu care am stabilit legaturi pana in prezent", afirma Adamescu.

Program "Rabla" pentru utilaje vechi

Alexander Adamescu considera ca statul va trebui sa initieze anul viitor mai multe programe de sustinere a sectorului de constructii, cum ar fi "Rabla" pentru utilaje de constructii aflate in stare avansata de degradare sau obligativitatea antreprenorilor straini de a incheia un joint-venture cu firme locale, pentru executarea de lucrari finantate de statul roman.

Baumeister a fost infiintata in 1997 de omul de afaceri german Michael Dietrich in parteneriat cu Dan Grigore Adamescu. Ulterior, familia Adamescu a obtinut controlul companiei prin intermediul companiilor Nova Group Investment, care detine 90% din actiuni, si Complexul Hotelier Modern, care controleaza 10%.