CEC Cluj a dat un singur credit pentru un proiect din fonduri UE

Autor: Adriana Rosoga 01.12.2009

CEC Bank a dat credite pentru 2.207 proiecte finantate din fonduri europene in primele zece luni ale acestui an, spun reprezentantii bancii.

"In primele 10 luni ale anului, CEC Bank a finantat peste 2.207 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 669 de milioane de lei (160 mil. euro - n.r.)", au declarat pentru ZF oficialii CEC Bank.

Sucursala judeteana Cluj a bancii a acordat in primele zece luni ale anului un singur credit pentru finantarea unui proiect derulat cu fonduri europene, in valoare de 0,11 mil. euro, arata datelor furnizate de CEC la solicitarea ZF ca urmare a unei sesizari a unui antreprenor care deruleaza un proiect pe fonduri europene si care a incercat sa ia un credit de la sucursala CEC din Cluj.

"La nivelul sucursalei judetene Cluj, s-a finantat un singur proiect eligibil in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, in valoare de circa 0,5 milioane de lei", afirma reprezentantii bancii.

Firma Diferit din Cluj-Napoca specializata in constructia si reabilitarea de drumuri si poduri are in derulare un proiect cu o valoare totala de 2,5 mil. euro, pentru care va atrage fonduri europene de circa 1 mil. euro, restul reprezentand contributia firmei. "Este mai dificil sa gasesti o banca disponibila sa iti ofere un credit in conditii decente chiar si pentru a sustine un proiect cu fonduri europene. Am fost la CEC pentru ca am vazut ca isi fac reclama ca au produse pentru IMM-uri in conditii avantajoase, insa situatia reala pe care am constatat-o a fost alta: personal nespecializat cel putin la nivelul Clujului, garantiile solicitate sunt mai mari decat la alte banci si nu au produse specifice pentru aceste instrumente. Am gasit mai multa intelegere la alte banci si suntem in discutii", spune Nicolae Petri, actionarul firmei Diferit din Cluj.

Beneficiarii de fonduri europene trebuie sa inceapa investitia din surse proprii si apeleaza de cele mai multe ori la banci pentru a obtine banii, pana cand agentiile de plati returneaza sumele investite.

Reprezentantii CEC sustin ca pentru finantarea proiectelor europene, banca are produse specifice precum: linia de credit pentru investitii, creditul de investitii sau creditul-punte. "Primele doua sunt utilizate pentru: prefinantarea partiala sau integrala a grantului aferent proiectelor de investitii, cofinantarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor de investitii si/sau finantarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor de investiti, in timp ce creditul-punte este utilizat doar pentru prefinantarea grantului, pe o perioada de maximum sase luni".

Printre bancile care ofera produse dedicate accesarii de fonduri europene se mai numara BCR, BRD, UniCredit, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank.