Complexurile energetice de stat fac pasi rapizi in investitii de 1,3 miliarde de euro

Autor: Roxana Petrescu 01.12.2009

Complexul Energetic (CEN) Craiova si Complexul Energetic Rovinari au in dezvoltare proiecte de producere a energiei electrice de circa 1,3 mld. euro, in cazul CEN Rovinari planurile fiind sustinute de studii de fezabilitate aproape terminate.

In comparatie, pentru niciun proiect in care sunt implicati giganti energetici precum E.ON (Germania), Enel (Italia) sau CEZ (Cehia) nu a fost anuntata pana acum nici macar finalizarea primei etape, cea a studiilor de fezabilitate, pentru intentiile anuntate in urma cu peste un an. "Studiul de fezabilitate este apropape terminat. Pana pe 15 decembrie vom avea toate rezultatele. Oricum, centrala va avea tot 500 MW asa cum am spus initial. Urmeaza sa ne decidem daca o vom face pe cont propriu sau in parteneriat cu un investitor privat", a declarat Gheorghe Davitoiu, directorul general al Complexului Energetic Rovinari.

Compania a anuntat anul acesta ca intentioneaza sa construiasca o centrala de 500 MW de producere a energiei electrice, investitie de circa 650 mil. euro, in cadrul unei strategii mai ample de dezvoltare care are ca termen anul 2020.

Si Complexul Energetic Craiova merge mai departe cu realizarea investitiei intr-o unitate noua de producere a energiei electrice, de 500 MW in valoare de 650 mil. euro, compania deja finalizand caietul de sarcini care poate fi achizitionat de catre investitorii interesati in perioada 5 ianuarie 2010 - 15 ianuarie 2010 contra unei sume de 7.500 de euro.

"Operatorii economici selectati pentru achizitionarea caietului de de sarcini vor putea participa la etapa de selectie ulterioara, si anume, depunerea de oferte neangajante. Termenul limita pentru depunerea acestor oferte este 01.03.2010", spun reprezentantii companiei intr-un anunt. Deja, de acest proiect in care actionarul majoritar va fi investitorul strain sunt interesate grupurile CEZ (Cehia), Edison (Italia), AES (SUA).

Incepand cu anul trecut au fost anuntate mai multe intentii privind investitiile in unitati noi de producere a energiei electrice. Astfel, statul roman, reprezentat de Termoelectrica, a semnat parteneriate cu mai multe grupuri straine in vederea realizarii unor astfel de investitii. E.ON si Enel ar fi trebuit sa inceapa la Braila constructia unei centrale pe carbuni de 800 MW, investitia fiind de circa 1 mld. euro.

CEZ impreuna cu Termoelectrica au semnat un parteneriat pentru un proiect de 400 MW pe gaz la Galati, iar GDF SUEZ intentionau sa construiasca o centrala tot pe gaze de 400 MW la Borzesti.

In total, aceste investitii se ridica la circa 2 mld. euro, dar niciun investitior strain nu a anuntat pana acum finalizarea studiilor de fezabilitate pentru aceste proiecte.