TechTeam Akela ofera gratuit un soft ERP, sperand sa faca bani din servicii

Autor: Adrian Seceleanu 01.12.2009

Mai putin de o treime din firmele medii din Romania, cu 30-500 de angajati si afaceri anuale mai mari de o jumatate de milion de euro, folosesc o aplicatie de gestionare a resurselor companiei (ERP) astfel ca piata are inca resurse de crestere, estimeaza reprezentantii TechTeam Akela, divizia locala de soft si servicii a americanilor de la TechTeam.

Cu un istoric care se rezuma la 10 clienti si venituri de 100.000 de euro pentru softul ERP propriu pe o piata care a ajuns anul trecut la 120 mil. euro, TechTeam Akela spera ca isi va face loc in fata rivalilor printr-o campanie prin care ofera gratuit licenta pentru softul ERP si instalarea aplicatiilor.

Aplicatia furnizata fara costuri de companie include mai multe module, printre care cele privind stocurile, cumpararile, vanzarile, contractele de leasing si contabilitatea.

Costul de licentiere si de instalare a solutiei in versiunea standard este zero, indiferent de numarul de utilizatori sau modulele necesare, sustin reprezentantii firmei. Cumparatorii trebuie insa sa achizitioneze unele produse Microsoft necesare ERP-ului.

De unde ar castiga totusi bani compania? Din suport tehnic, particularizarea aplicatiei sau dezvoltari ulterioare ale softului, spun oficialii TechTeam Akela.

"Implementarea solutiei in versiunea ei standard se face gratuit de catre compania noastra si presupune instalarea solutiei. Costurile intervin atunci cand e nevoie de particularizari, import de date sau suport, si toate depind de complexitatea datelor existente si a modificarilor urmarite. Insa, noi oferim posibilitatea companiilor de a-si realiza toate aceste interventii cu ajutorul propriilor resurse umane", a precizat pentru ZF Mihai-Daniel Popa, Business Development Manager al TechTeam Akela.

"In prezent, avem o echipa de 10 ingineri si consultanti care lucreaza in cadrul diviziei AkelaERP.ro", a adaugat el. Reprezentantul companiei sustine ca potentialul pietei locale este foarte mare in conditiile in care putine firme locale utilizeaza in prezent softuri specializate, iar primele vizate de companie sunt "firmele de dimensiuni medii, cu 30-500 de angajati si o cifra de afaceri anuala de peste 500.000 de euro.

Estimarile noastre sunt ca dintre companiile din acest segment, mai putin de o treime au implementat solutii integrate de gestiune - fara a include aici softuri care se refera strict la contabilitate", a spus Popa.

In 2008, TechTeam Akela Romania a obtinut venituri de 9,33 mil. $, cu un profit de 1,16 mil. $, echipa numarand in medie 180 de angajati.

La nivel global, compania-mama TechTeam Global a obtinut venituri de 260 mil. $ si un profit brut de 63,3 mil. $.