IFB Finwest a ramas singurul broker independent care se mai bate de la egal la egal cu bancile

Autori: Adrian Cojocar , Andrei Chirileasa 01.12.2009

BRD si Banca Transilvania, prin BT Securities, conduc topul societatilor de brokeraj cu o luna inainte de sfarsitul anului, iar IFB Finwest din Arad a ramas singurul broker independent din Top 10.



IFB Finwest, cea mai mare casa de brokeraj independenta, a urcat in luna noiembrie pana pe locul al doilea in topul intermediarilor de la Bursa, cu tranzactii in valoare de 77,9 mil. lei (18,2 mil. euro).

Firma de brokeraj, axata pe clientii de retail, a depasit astfel KBC Se cu ri ties, prin intermediul careia tran zac tio neaza in special clienti institu tio nali straini, acesta din urma avand un rulaj luna trecuta de 74,6 mil. lei (17,4 mil. euro). Firma de brokeraj BT Securities si-a pastrat pozitia de lider, cu tranzactii in aceeasi pe rioa da de 95,3 mil. lei (22,2 mil. euro).

Brokerii romanilor au fost cei mai activi in ultimele luni pe Bursa, de pasind intermediarii fondurilor straine, care au dominat tranzactiile pe actiuni de la Bursa din ultimii ani.

Pe de alta parte, firmele de bro keraj care au in spate grupuri bancare au dominat tranzactiile de la Bursa anul acesta, ocupand primele cinci pozitii in topul intermediarilor, in frunte cu BRD Group Societe Generale, care a rulat in 2009 aproape 1,2 mld. lei (circa 280 mil. euro) pe Bursa.

"Nu am avut tranzactii deosebite luna trecuta. Noi ne-am pastrat acelasi nivel din octombrie, ceilalti brokeri au scazut. SSIF-urile institutiilor de credit au urcat datorita tranzactiilor cu obligatiuni, dar pe segmentul de actiuni situatia s-a pastrat", a explicat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

El este de parere ca societatile independente pot face fata presiunii tot mai mari din partea intermediarilor bancilor.

"Eu zic ca avem loc pe piata. Exista o nisa bine de finita pe segmentul de retail. Suntem mai apro piati de clienti decat alte societati din aceasta cate go rie, cu exceptia BT Securities si Carpatica Invest, care au divizii de retail bine definite", spune Molnar.

Societatile de brokeraj s-au batut anul acesta pe putinii investitori romani, care au derulat in special tranzactii cu scop speculativ, in conditiile in care jucatorii mari au fost aproape inexistenti pe piata.

In acest context, majoritatea firmelor de brokeraj au lansat sau sunt in proces de a lansa platforme online pentru clientii de retail care tranzactioneaza pe cont propriu.

Actorii care misca piata