Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 01.12.2009

1. 1 decembrie, Ziua Nationala sarbatorita cu parade si spray lacrimogen. Romania a sarbatorit astazi 91 de ani de la Marea Unire, aproximativ 10.000 de persoane participand la parada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti. Manifestari similare au fost organizate si in celelalte orase importante din tara.

Tot astazi, PSD si PNL au organizat la Timisoara o manifestatie de sustinere a candidaturii lui Mircea Geoana la Presedintie si a guvernului Iohannis.

La finalul discursurilor tinute de liderul PNL, Crin Antonescu, candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, si primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, pe scena din cladirea Operei din Timisoara, manifestantii anti-PSD care au mers la mitingul formatiunii s-au imbrancit cu jandarmii si au incercat sa forteze cordonul de protectie format de acestia intre cele doua grupari.

Fortele de ordine au fost nevoite nevoite sa apeleze la spray-uri lacrimogene pentru a calma spiritele.

2. Primii 42 de kilometri ai autostrazii Transilvania au fost inaugurati pe tronsonul Campia Turzii- Cluj Vest. Ministerul Transporturilor a inaugurat astazi tronsonul de autostrada 2B Campia Turzii - Cluj Vest (42 km), dupa ce ultima portiune de autostrada data in folosinta a fost centura ocolitoare a orasului Pitesti (15,2 km) in noiembrie 2007.
Astfel, Romania se poate bucura de 323 km de autostrada. Pentru finalizarea celor 42 km de autostrada pana in decembrie au lucrat aproximativ 4.000 de oameni, iar alte 450 de persoane au fost implicate in lucrarile de la tronsonul 3C (Suplacu de Barcau - Bors). Pe tronsonul 2B s-au construit in total 45 de structuri (poduri, pasarele, pasaje, viaducte).

Lucrarile de constructie la autostrada Transilvania au fost incepute de compania americana Bechtel in 2004, dupa ce contractul cu o valoare estimata de 2,2 mld. euro a fost semnat la sfarsitul lui 2003.

3. Dacia da lectii de marketing companiei mama in Franta. Pe piata franceza, cea de-a doua pentru constructorul autohton dupa Germania, inmatricularile Dacia au inregistrat la nivelul primelor 11 luni ale acestui an un avans de peste 33% la 52.139 de masini, potrivit datelor statistice ale Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile, totodata inregistrand si cel mai mare avans de pe piata auto din Hexagon.

La nivelul lunii noiembrie cresterea marcii autohtone a fost de 90%, la 7.320 de unitati, adica un volum dublu in comparatie cu volumul estimat pentru Dacia pe piata locala pentru aceeasi luna.

Cea de-a doua cea mai mare crestere de pe piata auto franceza a fost inregistrata de Hyundai, de 21% la 38.574 de masini. Piata franceza a inregistrat la nivelul primelor zece luni un avans de 7,6%, si o crestere de aproape 50% in noiembrie.

4. Fondurile mutuale romanesti, primele in Europa la ritmul de crestere. Fondurile mutuale romanesti au inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere al activelor din Europa in primele noua luni ale anului, respectiv de 153% pana la un total de 593 milioane de euro, potrivit statisticilor trimestriale emise de Asociatia Europeana a Administratorilor de Fonduri (EFAMA). Cu toate acestea, fondurile mutuale locale continua sa ocupe penultimul loc in Europa la nivelul activelor nete.

Potrivit EFAMA, activele nete totale ale ale fondurilor europene au crescut cu 13,5% in 2009 pana la 5.157 miliarde de euro, sprijinite de intrarile nete in valoare de 122 miliarde de euro din intervalul ianuarie-septembrie.

5. Inca o schema Ponzi iese la iveala. Un avocat american este acuzat ca a fraudat investitorii cu 1 miliard de dolari printr-o schema financiara piramidala. Un fost avocat american s-a predat Biroului Federal de Investigatii (FBI), fiind acuzat de fraudarea unor investitori cu 1 miliard de dolari, printr-o schema financiara piramidala de tip Ponzi, informeaza Reuters.

Scott Rothstein, care a fugit in Maroc in octombrie, s-a intors in Florida la inceputul lui noiembrie, urmand sa apara in fata unui judecator federal, marti.

Schema Ponzi folosita de fostul avocat, prin care primii investitori erau platiti cu banii obtinuti de la investitorii ulteriori, este similara celei folosita de Bernard Madoff.

La inceputul acestui an Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare pentru operarea unei scheme Ponzi prin care a reusit sa fraudeze investitorii de 50 miliarde dolari.

Procurorii federali au sechestrat activele lui Rothstein, inclusiv yahtul detinut de acesta.