Asiguratorii au primit 420 mil. euro de la actionari in an de criza. Cine a venit cu bani de acasa?

Autor: Angela Placinta 02.12.2009

Companiile de asigurari de pe piata locala au primit de la actionari aproape 420 de milioane de euro in primul an de criza, adica in perioada septembrie 2008-septembrie 2009, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Actionarii asiguratorilor au pompat astfel mult mai multi bani decat cei ai bancilor, care au realizat in ultimul an majorari de capital in valoare totala de 325 de milioane de euro.

Circa 65% din injectiile de capital din sectorul asigurarilor, adica 271 de milioane de euro, au venit de la actionari din Franta. Grupul francez Groupama, cel mai activ investitor din piata asigurarilor in ultimii doi ani, a adus din septembrie 2008 pana in prezent peste 267 de milioane de euro la capitalul companiilor pe care le detine. In 2007 si 2008 Groupama a achizitionat societatile BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia, iar primele doua au fuzionat in aceasta vara, formand Groupama Asigurari. Noua companie va absorbi OTP Garancia pana la sfarsitul acestui an, dosarul de fuziune fiind depus deja la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Un alt actionar francez care a pompat bani in asigurari este grupul Société Générale, care a investit 3,3 milioane de euro in compania BRD Asigurari de Viata, recent intrata pe piata.

Dupa Groupama, pe locul doi in topul majorarilor de capital se situeaza austriecii de la Uniqa, care au investit peste 77 de milioane de euro in societatea Unita (intre timp aceasta si-a schimbat numele in Uniqa Asigurari), dupa ce au achizitionat-o in 2008. La sfarsitul anului trecut, austriecii erau cei mai importanti ivestitori din piata asigurarilor.