Piata farma in 2010: se retraseaza linia de start pentru industrie, dar castigatorii vor fi companiile mari cu resurse financiare

Autor: Ioana David 03.12.2009

Reduceri de personal in distributia de medicamente, scaderea veniturilor farmaciilor, opriri temporare de productie de catre producatorii locali si cresteri de preturi la medicamentele fara prescriptie (OTC-uri) sunt principalele estimari pe care jucatorii din industria de medicamente le fac pentru 2010.



In ceea ce priveste dinamica, piata farmaceutica va urma in 2010 cel mai probabil trendul acestui an, adica va avea o usoara crestere de pana in 10% in lei, o scadere de o cifra a valorii in euro si a numarului de unitati, urmand sa revina la cresteri atat in lei, cat si in euro incepand cu 2011, potrivit companiilor.

"Pare imposibil ca piata farmaceutica sa mai creasca in euro, dar va fi o mare realizare daca va mai creste in lei. Principalii factori care vor influenta piata in 2010 sunt pe de o parte lipsa generala a fondurilor, iar pe de alta parte, arieratele din sistemul de sanatate agravate de prelungirea termenelor de plata pentru medicamente. Acestea vor afecta profund dinamica pietei in anul urmator", a spus Dan Ivan, country head al Sanofi-Aventis si presedinte al consiliului de administratie al Zentiva.

Sanofi-Aventis este incepand cu acest an cel mai mare jucator din piata farmaceutica locala, dupa integrarea producatorului Zentiva.

In primele noua luni ale acestui an vanzarile de medicamente au crescut cu 12,8% in lei, dar au scazut cu 3% in euro si cu 10,5% ca si numar de unitati, potrivit datelor de analiza si studii de piata Cegedim Romania. Aceasta tendinta s-ar putea pastra pana la sfarsitul anului. Cegedim estimeaza ca piata farmaceutica va scadea cu 5-10% anul viitor.

Unul dintre managerii optimisti este Dan Zamonea, directorul genereral al Roche Romania, care vede o crestere "modesta" anul viitor. "Avand in vedere recentele propuneri de modificari legislative din industria farmaceutica, estimam ca valoarea totala a pietei va creste in anul 2010, dar intr-un ritm mai modest, tinand cont si de constrangerile financiare la nivelul bugetului pentru anul viitor", a spus Zamonea.

Ministerul Sanatatii a implementat un sistem numit clawback prin care companiile farmaceutice intorc la bugetul sanatatii intre 5 si 11% din vanzarile pe care le au pe medicamentele gratuite si compensate. De asemenea, autoritatile au marit termele la care farmaciile primesc banii pentru medicamente gratuite si compensate.

Chiar daca parerile sunt impartite in ceea ce priveste dinamica pietei, toti jucatorii sunt de acord ca 2010 va fi un an dificil.

Consolidare in distributia de medicamente

"Ma astept ca problemele de finantare a sistemului aparute in 2009 sa aiba impact si in 2010, ceea ce va pune operatorii din industrie in pozitia de a-si utiliza la maximum resursele pentru acoperirea nevoilor de capital circulant si va afecta evident bugetele de investitii", este de parere Dragos Dinu, partener in cadrul firmei de consultanta Link Resource. El adauga faptul ca piata va suferi o usoara reasezare la nivel de retail si distributie din cauza diferentelor de resurse intre jucatori, cu un avantaj "evident" pentru jucatorii mari si cei vertical integrati.

"Un trend de consolidare a pietei de retail si distributie, generat in principal de evolutiile din retail, va fi in mod cert sesizabil, mai ales in conditiile in care de la inceputul lui 2010 intra in vigoare si noile reglementari din legea farmaciei. La nivelul producatorilor nu ne asteptam la modificari spectaculoase, cu exceptia posibilelor proiecte M&A (fuziuni si achizitii) care vor continua trendul de consolidare a pietei si la acest nivel. Din cauza subfinantarii si nivelului preturilor nu cred ca ne putem astepta la cresteri semnificative, ci mai degraba la o relativa stagnare", mai spune Dinu. Reducerile de personal vor atinge distributia de medicamente, in timp ce producatorii ar putea sa opreasca temporar productia, iar importatorii sa creasca preturile la OTC-uri.

"Din cauza situatiei economice este posibil ca unii distribuitori sa se confrunte cu probleme si sa fie nevoiti sa adopte masuri precum reduceri de personal, inchideri de depozite etc., gravitatea lor depinzand de gravitatea situatiei macro, dar si de situatia din piata farma", a spus Robert Popescu, CEO al A&D Pharma.

Companii precum Zentiva au oprit temporar inca din acest an productia, iar tactica ar putea fi adoptata si de altii in 2010.

An gri si an de regandire a strategiilor

"Noi produse vor fi lansate pentru a compensa alte pierderi, dar si opriri de productie pentru portofolii care aduc pierderi sau cresterea pretului la OTC-uri (produse fara prescriptie - n. red.)", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed. Si farmaciile vor avea de suferit, dupa ce producatorii si distribuitorii si-au modificat semnificativ politica comerciala in ultimii ani, iar discountul pe care acestia il acorda este semnificativ mai mic fata de anii trecuti. Robert Popescu de la A&D Pharma spune ca extinderea termenelor de plata si a introducerii sistemului de clawback vor afecta "negativ" in primul rand veniturile farmaciilor.

Dupa rate de crestere de doua cifre in ultimii ani, industria de medicamente s-a resimtit in 2009, dar cu toate acestea se numara printre sectoarele defensive la criza economica.

"Anul urmator va fi un an gri in mod cert si va fi un an in care companiile vor incepe sa-si reseteze strategiile de crestere dupa ce in 2007 - 2008 distribuitorii si farmaciile au avut doi ani dificili in mare parte din cauza reglementarilor defavorabile lor, iar in 2009 producatorii a trebuit sa gestioneze presiunea acestor reglementari. In 2010 se retraseaza intr-un fel linia de start pentru industrie si va fi foarte interesant pentru toti cei care suntem aproape de aceasta sa-i monitorizam evolutiile", afirma Dragos Dinu.