De ce intra constructorii in insolventa inaintea dezvoltatorilor imobiliari

Autor: Cristi Moga 02.12.2009

Firmele de constructii se afla, alaturi de cumparatori, la capatul unui "lant trofic" care mai cuprinde bancile si dezvoltatorii imobiliari, iar lipsa lichiditatilor se rasfrange cel mai acut asupra constructorilor.



Companii mari, precum Mivan Kier si Ozer Construction, dar si numeroase firme mai mici de constructii, au cerut in acest an intrarea in insolventa, pe fondul datoriilor mari acumulate, in timp ce dezvoltatorii, beneficiari ai proiectelor imobiliare, rezista in continuare in fata crizei financiare.

Avocatul Veronica Junger, care a preuat recent 33,34% din actiunile firmei Ozer Construction, intrata in insolventa de la inceputul lunii noiembrie, spune ca situatia vine pe fondul scaderii cererii in domeniul imobiliar, urmata de intreruperea liniilor de finantare pentru proiectele in dezvoltare, care a dus la amanarea platilor catre firmele de constructii pentru perioade foarte lungi, uneori chiar nedefinite.

"Este si cazul Ozer Construction care, in calitate de antreprenor general in nu mai putin de trei proiecte in anul 2009, se afla astazi in situatia de a nu isi putea onora intocmai si la timp obigatiile asumate in fata subcontractorilor pe fondul intarzierii platilor si chiar stoparii finantarilor pentru proiectele in derulare", sustine Junger, care a lucrat pentru circa opt ani pentru firma de constructii din Turcia.

Ozer, care a construit in Romania primul centru comercial modern - Bucuresti Mall - sau cladirea de birouri America House din Piata Victoriei, care a fost pentru o buna perioada cel mai scump imobil office vandut pe piata locala pentru 120 mil. euro, devenise intre timp si dezvoltator imobiliar, incepand constructia unui ansamblu de locuinte Belleview in Sinaia.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Ozer Construction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43 de milioane de euro si un profit de 3 milioane de euro, in timp ce datoriile se ridicau la sfarsitul anului la 34 de milioane de euro.

Firma a fost pana in acest an antreprenor general pentru ansamblurile rezidentiale Liziera, Oxford Gardens si FeliCity, ai caror dezvoltatori nu se confrunta in prezent cu probleme legate de insolventa, potrivit datelor disponibile. Afaceri chiar mai mari decat Ozer in ultimii ani a avut constructorul Mivan Kier, care a realizat printre altele lucrari la ansamblul rezidential New Town din zona Dristor a Capitalei sau la mallul Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova, proiecte care au fost duse la capat chiar de catre o firma cu actionari comuni - Mivan Development.

Mivan Kier a realizat insa lucrari semnificative si la mallul Tiago din Oradea, care nu a fost insa deschis pana la ora actuala deoarece dezvoltatorii nu au reusit sa semneze suficiente contracte de inchiriere cu retailerii.

Actionarii Mivan Kier - grupul irlandez Kier International si firma nord-irlandeza Mivan Limited - au cerut intrarea in insolventa a companiei care a inregistrat anul trecut venituri de 128 de milioane de euro, dar inregistra la sfarsitul anului si datorii de 20 de milioane de euro, potrivit datelor mfinante.ro.

In acelasi timp, prima faza a ansamblului New Town, in care Dinu Patriciu detine o participatie de 50%, a fost finalizata, iar mallul Liberty Center este operational, desi rezultatele au fost sub asteptarile proprietarilor.

Primele cazuri de insolventa ale dezvoltatorilor imobiliari au aparut dupa problemele constructorilor.

Astfel, firmele Copper Beech si Sigma Proiect au intrat in aceasta toamna in insolventa ca urmare a propriilor solicitari, dupa ce nu au reusit sa genereze fluxurile financiare necesare platii datoriilor catre banci si alti furnizori.

Ambele companii intentionau sa construiasca apartamente in cartierul bucurestean Colentina. Copper Beech chiar a construit 85% din blocul Blue Tower, format din 156 de apartamente, dar a vandut locuintele in special investitorilor speculativi, care au achitat doar avansuri pentru locuinte, iar in aceasta perioada au la randul lor dificultati de finantare.

Sigma Proiect detine un teren de 3,3 hectare in Colentina, cumparat si cu ajutorul unui credit de la Bank of Cyprus, dar nu a inceput constructia din cauza vanzarilor slabe de locuinte.