MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (7). Iade vechi si noi

Autor: Alexandru Ciolan 02.12.2009
Douazeci de ani - frumoasa vârsta! Daca ar fi sa luam in serios unitatea cronologica de masurare a democratiei propusa de Silviu Brucan, primele doua decenii de dupa decembrie 1989 au reprezentat perioada de acomodare a românilor cu democratia. Am depasit vârsta cresei, mergem la gradinita. Si putem privi, cu intelegere si amuzament, in urma, facând bilantul - inclusiv cel lingvistic, pentru ca vocabularul nostru cel de toate zilele s-a schimbat si el in nesfârsita noastra tranzitie. In doze homeopate administrate saptamânal, trecem in revista, pâna la sfârsitul anului, câteva dintre inovatiile lexicale de dupa 1989.
Pentru eleni (vechii greci), "olimpiada" (v. gr. olympiados) era unitatea de timp, echivalenta cu patru ani, dintre jocurile desfasurate in cinstea zeilor din Olimp. Dupa reinvierea jocurilor sportive moderne, de catre Pierre de Coubertain, in 1896, termenul este folosit ca sinonim pentru evenimentul sportiv insusi, iar "-iada", la origine o desinenta (ca si "-bus" din "omnibus") a devenit in toate limbile de cultura un sufix care, adaugat la nume, proprii sau comune, formeaza substantive cu sensul de "intrecere (sportiva, stiintifica etc.)".
Astfel, "balcaniada" este concursul sportiv in care se intrec sportivi din tarile balcanice, "dinamoviada" era, pentru tarile comuniste din estul Europei, concursul dintre echipele ministerelor de interne (botezate, cu o previzibila lipsa de imaginatie, de nasul de la Moscova cu numele Dinamo, derivat din gr. "dynamis" - "putere", ca sa se stie cine taie placinta in tarile din lagarul socialist), iar despre "ceferiada" isi aminteste, cu nostalgie romantic proletara, Ion Iliescu: "S-a organizat atunci (in 1939) Ceferiada, un fel de olimpiada a ceferistilor, si tot atunci s-a inaugurat stadionul Giulesti" (Adev., 31 V 03, p. 14). "Alpiniada" este, evident, un concurs de alpinism... chiar si in muntii Bucegi ("In zona refugiului Costila din Bucegi s-a desfasurat prima etapa a alpiniadei universitare Bucuresti..." - R.l., 10 V 78, p. 5), iar "Daciada" (intotdeauna cu majuscula!) era competitia sportiva suprema inventata de marele vânator si jucator de septic pe nume Nicolae Ceausescu pentru a-i mentine in forma pe urmasii dacilor liberi (dacii, nu urmasii lor!). Tot din vremurile socialismului biruitor dateaza "bobociada", numele unei emisiuni radiofonice in cadrul careia studentii din primul an isi luau, in limba de lemn, angajamente peste angajamente - sa urmeze indemnurile de a invata, a invata si iar a invata, sa nu chiuleasca de la practica, sa culeaga porumbul, sa devina demni slujitori ai partidului si statului etc. etc. etc. Iar "balconiada" desemna, in registrul mucalit, "razboiul pe care, la inceputul anilor '80, l-au pornit primarii si reprezentantii diverselor organe de partid si de stat impotriva celor care isi inchideau, fiecare cum ii dadea mâna, balcoanele" (Curierul nat., 11 I 03).
Un festival international cu, se pare, o traditie respectabila este "folcloriada" (cuvânt venit, in citatul care urmeaza, din franceza, dar termenul exista si in engleza, si in spaniola, si in germana...): "A 55-a Folcloriada a lumii a fost cucerita de români (...) la «olimpiada» internationala de folclor, care se tine in Franta, la Dijon, niste copii din Zalau au luat anul acesta Marele Premiu" (AS, 494/ 01, p. 17).
Care sunt, dupa 1990, noile "iade"? Majoritatea evoca, prin terminatie, fapte eroice, epopeice, de natura celor din Iliada antica:
"Baroniada" este lupta vitejeasca, iarasi si iarasi initiata de conducerea centrala a partidelor politice, impotriva baronilor locali, biruitori, pâna acum, in lupta cu centrul neputincios: "O baroniada de opereta nu rezolva problema, aici e nevoie de un buldozer ca sa mute gunoiul cu casa cu tot" (Ev., 8 II 03).
"Borduriada" este campania de schimbare, adeseori inutila, a bordurilor in municipiul Bucuresti: "Borduriada de un miliard de euro" (G., 19 X 07, p. 13).
"Capsuniada" este chinul fiilor si fiicelor patriei bejeniti pe meleaguri straine, la inceput iberice, dar ulterior europene, initial la culegere de capsuni, ulterior de alte fructe si legume: "Capsuniada -- ultima faza. Ultima selectie a celor care au dorit sa plece in Spania la cules de capsuni a avut loc ieri" (Adev., 8 II 02, p. 3) si "«Capsuniada», etapa a doua: mere, pere si caise" (Adev., 21 V 02, p. 3).
"Chioscariada" este campania necrutatoare a Primariei impotriva chioscurilor amplasate ilegal pe domeniul public: "Dintr-un chiosc demolat de fostul primar Traian Basescu, in chioscariada pornita de acesta in 2001 in Bucuresti, a rasarit ilegal o cladire cu patru etaje in buricul târgului…" (G., 8 XI 07, p. 10).
"Cuponiada" este istoria alambicata a primirii si depunerii cupoanelor nominative de privatizare din sept.-oct. 1995: "Programul de Privatizare in Masa, proces tradus pe scurt de catre multi jurnalisti sub denumirea de cuponiada si-a incheiat prima etapa la data de 31 martie a.c." (Timisoara Internat., 56/96, p. 7).
"Dosariada" este manipularea continutului dosarelor intocmite de Securitate sau de alte institutii: "Surse demne de incredere au informat (...) asupra dosariadei care se va declansa in august, prin lansarea unor dosare de securitate reale, in paralel cu altele false. Sunt vizati lideri ai opozitiei si ziaristi independenti..." (R.l., 18-19 VII 92, p. 1).
"Golaniada" este, generic, actiunea protestatarilor ("golani", cum ii eticheta Ion Iliescu) din Piata Universitatii: "A 17-a zi a «golaniadei» din Piata Universitatii. Primele impresii: demonstrantii ocupa o zona foarte intinsa, ca si-n alte zile, dar sunt din ce in ce mai rari. Abia seara târziu, dupa ora 21, incep sa se mai indeseasca..." (Dim., 11 V 90, p. 4).
"Mineriada" este 1. Venirea brutala a minerilor in Bucuresti, pentru a restabili "ordinea" prin violenta sau pentru a rasturna un guvern (in anii 1990-91): "Dupa mineriada, «cruciada» minerilor" (Alianta civica, 4 X 91, p. 4); 2. (prin extensie) Orice act de distrugere facut de un "comando" in care nu participa neaparat minerii: "Cercetarile politiei continua pentru stabilirea participarii celorlalti prieteni ai sai (ai lui DD, figura celebra a lumii interlope aradene) la mineriada din local (barul Melody din Arad)" (Ev.z., 18 I 97, p. 6).
Ar mai fi multe de spus, despre avocatiada, becaliada, caminiada, catavenciada, ciolaniada, coneliada, electoriada, feseniada, gratariada, hingheriada, localiada, mileniada, mosteniriada, parlamentariada, primariada, spitaliada, studentiada, sutaniada, telefoniada, vadimiada, vacaresciada, vangheliada, dar...
Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator si publicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia. Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aiba nepoti.