TRADUCERI/ Asociatul sau jungla firmelor de avocatura

Autor: Stelian Turlea 02.12.2009
John Grisham este romancierul american cu cele mai bune vanzari - 255 de milioane de exemplare in peste 30 de limbi. S-a nascut in 1955, a absolvit dreptul, a fost, pana in 1990, ales in Camera Reprezentantilor din statul Mississippi, din partea democratilor, dupa care s-a dedicat exclusiv scrisului, reusind sa publice cel putin un roman pe an. "New York Times Book Review" il numeste "cel mai bun povestitor in viata din Statele Unite". Hollywoodul n-a ratat ocazia de a ecraniza, cu succes, multe dintre romanele sale - "Firma", "Cazul Pelican", "Clientul", "Juriul" si altele - toate avand in distributie nume sonore. Sunt in curs de ecranizare "Testamentul", precum si cel mai nou roman al sau, al 21-lea, aparut in iarna acestui an, Asociatul. *)
John Grisham revine in romanul de fata la domeniul pe care il stie cel mai bine, lumea avocatilor, si reuseste sa scrie un remarcabil "thriller legal". Un tanar absolvent de drept al Universitatii Yale este santajat sa se alature uneia dintre cele mai mari firme de avocatura din lume, unde ar urma sa minta, sa fure si sa ia parte la un plan care l-ar putea trimite la inchisoare, spre folosul unei firme de avocati concurente. "Un hot platit regeste", care, in plus, este urmarit pas cu pas de cei care il santajeaza pentru un pacat din primii ani de studentie (a fost de fata, fara sa participe, la un viol in grup, de la care exista o inregistrare video): ii sunt urmarite deplasarile, ii este ascultat telefonul, apartamentul ii este intesat cu microfoane, i se citesc mesajele e-mail etc. Ca sa se salveze, eroul invata sa gandeasca si sa actioneze la fel ca adversarii sai. Ii marturiseste,in cele din urma, tatalui, si el un avocat de provincie, care pune la punct un plan de salvare si angajeaza un alt avocat sa-l apere. Pana la urma, santajistii dispar, probabil ascunsi chiar de forte ale guvernului, dar eroul isi pierde locul la marea firma de avocatura, pe care oricum nu-l dorea.
Romanul este o descriere uimitoare a junglei feroce a marilor firme de avocatura, care se lupta pentru o clientela ce plateste miliarde de dolari pe an si pe care o taxeaza pe masura. Firme cu mii de angajati, cu ierarhii drastice, cu masuri de securitate interna extreme, cu biblioteci-buncher in are sunt stocate dosarele si in care noii angajati, proaspeti absolventi ale facultatilor de drept de prestigiu, sunt inregimentati si exploatati la sange, cate 16 sau 20 de ore pe zi, pana la epuizare. Un portret devastator al lumii legale. O munca plictisitoare si adeseori inutila, pusa insa in slujba marilor clienti - fiecare minut este pontat, chiar si pranzurile. E savuros pasajul in care este amintita reactia unei firme ce isi bugetase doua miliarde dolari pentru reprezentarea legala si care, taxata mai putin, se temea ca drepturile nu i-au fost judicios promovate.
John Grisham pare sa demonstreze si cu aceasta carte darul sau de povestitor: romanul curge firesc, personajele sunt bine conturate, rasturnari neasteptate de situatie, nici o clipa nu se intrevede finalul.
Filmul la care se lucreaza, pornind de la acest roman, ii va spori in mod sigur succesul.

*) John Grisham, "Asociatul", Editura RAO. Traducere din limba engleza de Gabriel Stoian.