EVENIMENT EDITORIAL/ Cea mai vanduta carte din Romania

Autor: Monica Busuioc 02.12.2009

Editura Univers Enciclopedic Gold a lansat de curand pe piata o noua editie, revazuta si adaugita, a Dictionarului explicativ al limbii romane, elaborat de un grup de cercetatori de la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti". Lucrarea, voluminoasa - 1.248 de pagini -, aparuta sub egida Academiei Romane, reprezinta punerea de acord a editiei anterioare cu noile norme ortografice, ortoepice si de punctuatie ale limbii romane (conform Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane - DOOM, publicat de aceeasi editura in 2005). DEX a fost si este cea mai bine vanduta carte din Romania. Pretul editiei noi - 110 ron

DEX este un dictionar de dimensiuni relativ mari, destinat marelui public. Conceput ca un vast repertoriu lexical, dictionarul inregistreaza si explica un numar impresionant de cuvinte, circa 67.000, in marea majoritate fiind vorba de cele mai frecvente cuvinte, dar si de cuvinte populare, regionale si arhaisme, care apar in operele clasice ale literaturii romane, si mai ales de neologisme. Editia noua cuprinde, pe langa toti termenii noi inregistrati in DOOM 2, si alte cuvinte, in total aproape 7000, deci circa o zecime din inventarul lexical al dictionarului.

Interesul pentru cuvintele noi intrate in limba in ultimele doua decenii a sporit odata cu explozia informationala de dupa Revolutie si cu extinderea mass-media si el justifica necesitatea reaparitiei periodice a unor astfel de dictionare.

Definirea si explicarea cuvintelor, ca si filiatia sensurilor, in cazul cuvintelor polisemantice, respecta principiile din lexicografia romaneasca, elaborate la Sectorul de lexicologie si lexicografie de la Institut, modificate insa in acord cu ultimele noutati din lexicografia mondiala. Acest lucru este vizibil in cazul definitiilor cuvintelor apartinand unor domenii de mare interes si actualitate, cum ar fi: informatica, finante, religie, drept, mass-media, medicina etc. Ca si in alte dictionare romanesti, au fost incluse numeroase sintagme, locutiuni si expresii utilizate frecvent, precum si un numar de scurte citate redactionale, acolo unde a fost necesar pentru clarificarea sensurilor. Definitiile sunt clare, simple, intr-un limbaj accesibil tuturor, ceea ce contribuie la consultarea dictionarului cu usurinta.

DEX respecta traditia lexicografica romaneasca, indicand la fiecare cuvant si etimologia, desi nu este un dictionar etimologic propriu-zis.

Ca o noutate, acest dictionar este primul care, in acord cu legislatia internationala privind regimul marcilor inregistrate pentru anumite marci, dar si cu dictionarele altor limbi, marcheaza printr-un semn grafic R toti termenii care reprezinta denumirea oficiala a acestor produse, si anume termenii care apartin unor firme comerciale, dar care sunt utilizati ca termeni comuni.

DEX constituie cel mai cuprinzator dictionar al limbii romane, care se adreseaza tuturor celor interesati de semnificatia cuvintelor din vocabularul romanesc. El reprezinta un adevarat best seller al lingvisticii romanesti, fiind cel mai bine vandut dictionar din toate timpurile. Cei care l-au elaborat si publicat ar avea eforturile incununate de succes, daca in biblioteca fiecarui roman ar fi un exemplar din acest DEX.