Nastase admite ca a fost acasa la presedinte, Basescu acuza aroganta PSD-PNL, Geoana crede ca acesta se teme

Autor: Doina Anghel 02.12.2009

Au mai ramas trei zile pana la finala prezidentiala dintre Traian Basescu si Mircea Geoana, dupa aproape o luna si jumatate de campanie electorala in care nu a fost dezbatuta nicio idee politica sau propunere de iesire din criza economica, in care discutiile s-au centrat pe persoane, iar atacurile au vizat momente trecute si scenarii alarmiste.

Ziua de ieri, miercuri, 2 decembrie, a urmat acelasi scenariu al intregii campanii, in care politicienii au dezgropat momente uitate din ultimii 5 ani: presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu la Realitatea FM ca Adrian Nastase, fostul premier social-democrat, si Ludovic Orban, deputat PNL, au incercat si ei interventii pentru a li se bloca dosarele in instanta. Nastase a admis ca a fost acasa la Basescu si a discutat cu seful statului despre dosarele in care era anchetat, dar sustine ca intalnirea a fost convocata de Basescu.

In ecuatia electorala a mai intervenit ieri o noua disputa, intre sotia presedintelui Maria Basescu si poetul Mircea Dinescu.

Basescu versus Nastase & Orban

"Adrian Nastase a venit la mine acasa in prima parte a mandatului. A venit pentru a gasi o solutie sa se inchida dosarul. Daca neaga, o sa am toate probele ca a facut-o. Exista inregistrarile (scriptice de intrare-iesire in resedinta - n.r.) ca m-a vizitat", a declarat Traian Basescu.

De asemenea, Basescu a spus ca si Ludovic Orban l-a cautat dupa accidentul in care a fost implicat pe soseaua Cotroceni, sa se intereseze daca camerele de luat vederi de la Palatul prezidential ar fi putut inregistra momentul in care ar fi lovit cu masina un copil. "Pe Ludovic il framanta daca de pe Cotroceni s-a filmat accidentul cu copilul. Voia sa stie daca poate continua minciuna ca nu a lovit copilul", a mai spus Traian Basescu.

Nastase sustine insa ca Basescu l-a invitat la el acasa pentru a-i spune ca nu da dispozitii procurorilor pentru a actiona impotriva sa, in timp ce fostul premier i-a transmis ca nu il crede.

"In timpul cunoscutei sedinte a PSD de la Hotelul Confort, Traian Basescu m-a sunat pe mobil sa-mi spuna ca nu el este in spatele actiunii impotriva mea. Eu il acuzasem public ca prin intermediul lui Daniel Morar si prin declaratiile sale publice a determinat masurile de politie politica impotriva mea (autosesizarea DNA din 4 noiembrie 2005 etc.)", a scris ieri Nastase pe blogul sau. "M-a invitat la el acasa (as fi putut sa merg acolo fara sa fi fost invitat de el?) pentru a se justifica si pentru a-mi spune ca el nu da dispozitii procurorilor. La randul meu, i-am spus ca nu-l cred si ne-am despartit, eu pastrandu-mi si acum parerea ca instructiunile respective le-a transmis prin intermediari", adauga Nastase.

"Traian Basescu minte. Incearca sa creeze subiecte false, pentru ca opinia publica sa comenteze declaratiile sale", a spus la randul sau Ludovic Orban.

Contracanditatul lui Basescu la prezidentiale, Mircea Geoana, seful pe linie de partid al lui Adrian Nastase a spus ca nu este interesat de disputa dintre cei doi: "Sa se lamureasca domnul Basescu cu domnul Nastase. Ce au facut in viata lor anterioara e problema domniilor lor. Daca dezgropam mortii de acum cinci ani de zile nu cred ca intereseaza pe cineva. Lumea vrea sa vada ce se intampla in urmatorii cinci ani de zile".

Piata Universitatii versus Piata Operei

Un loc major in schimbul de replici al politicienilor l-a ocupat si momentul "Opera" de marti de la Timisoara, cand mai multi protestatari anti - PSD au fost la un pas de a se incaiera cu fortele de ordine, fiind opriti cu gaze lacrimogene, in vreme ce liderul PSD Mircea Geoana, liderul PNL Crin Antonescu si primarul Timisoarei Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) au fost nevoiti sa iasa pe usa din dos din cladirea Operei, monument simbol pentru Revolutia din Timisoara.

Liberalii si social-democratii au sustinut ca revolta din strada a fost pregatita de PD-L si de Traian Basescu, la fel ca protestele de la Universitatea din Bucuresti, de la Brasov, Cluj, Constanta sau Targoviste.

Basescu a negat ieri dimineata acuzatiile: "Nicio organizatie a partidului care ma sustine in alegeri (PD-L, n.n.) nu a trimis oameni in strada. Sunt insa convins de faptul ca televiziunile, inclusiv TVR, ii vor denumi "huligani" pe cei care au manifestat", a spus ieri presedintele. El a afirmat ca nu crede ca oamenii vor iesi in strada daca va pierde alegerile prezidentiale. Basescu a mai spus despre politicienii care au mers la Timisoara, in locul simbol al Revolutiei Romane, ca sunt aroganti.

Liderul PSD Mircea Geoana a replicat insa ca acuzatiile de aroganta aduse de Traian Basescu politicienilor care au fost, marti, la Timisoara, reprezinta o strategie a acestuia de a-si justifica infrangerea din turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Maria Basescu versus Mircea Dinescu

Sotia sefului statului, Maria Basescu, a spus ieri intr-o scrisoare deschisa, ca pentru "afirmatiile mincinoase" conform carora sotul sau ar fi lovit-o, Mircea Dinescu este dator sa-si ceara scuze in fata copiilor ei. Este pentru prima data cand sotia presedintelui are o interventie publica, motivand ca rupe tacerea fiindca ceea ce presa si oamenii care sunt in spatele ei fac astazi i se par "de neacceptat".

Ea mentioneaza ca nu tot ceea ce a facut seful statului este perfect, dar ca tot timpul s-a gandit sa faca lucruri bune pentru oamenii de rand. Maria Basescu a criticat si difuzarea imaginilor in care apare lovind un copil si sustine ca filmul este trucat. De asemenea, ea apreciaza ca viata copilului a fost afectata si ca, oricate scuze si-ar cere Mircea Geoana, nicio mama din lume nu il va ierta.

In replica, Mircea Dinescu sustine ca e cam tarziu pentru o reactie din partea Mariei Basescu, considerand scrisoarea drept "propaganda" in favoarea sotului.