Finantele s-au razgandit. Au nevoie de mai multi bani si tripleaza cererea la 5 mld. lei in decembrie

Autor: Claudia Medrega 02.12.2009

Ministerul Finantelor vrea sa atraga mai multi bani in decembrie si a mai programat inca patru licitatii cu certificate de trezorerie prin care vrea sa se imprumute 3 mld. lei de la bancile locale, dupa ce initial a anuntat doar doua emisiuni de obligatiuni de 1,8 mld. lei.



"Nu imi amintesc sa se mai fi intamplat. Dar e caracteristic comportamentului discretionar al Ministerului de Finante", a comentat dealerul unei banci.

De obicei, Ministerul Finantelor anunta la sfarsitul unei luni prospectul de emisiune pentru luna urmatoare, care includea atat licitatiile cu certificate de trezorerie, cat si emisiunile de obligatiuni.

La sfarsitul lunii noiembrie, Finantele au aprobat un prospect de emisiune doar pentru doua licitatii cu obligatiuni pe trei si cinci ani, de 1,8 mld. lei.

Trezoreria a programat pentru 3 decembrie o emisiune de obligatiuni cu scadenta la cinci ani de 950 mil. lei, urmand ca in 17 decembrie sa organizeze o licitatie cu obligatiuni pe trei ani, de 850 mil. lei.

Ieri, Finantele au anuntat ca mai vor sa atraga in decembrie inca 3 mld. lei prin patru licitatii cu certificate de trezorerie. Analistii apreciaza ca aceasta situatie dovedeste ca Ministerul Finantelor nu are o strategie clara privind managementul datoriei publice, in timp ce Finantele au raspuns ca este vorba de "motive procedurale".

Primele emisiuni de certificate de trezorerie vor avea loc in 7 si 14 decembrie, ambele cu valoarea nominala de 1 mld. lei, iar ultimele doua licitatii din acest an vor avea loc pe 21, respectiv 28 decembrie, cand Trezoreria incearca sa atraga cate 500 mil. lei la fiecare licitatie.

Statul nu are de finantat doar deficitul bugetar din acest an, estimat la 7,3% din Produsul Intern Brut, ci trebuie sa se gandeasca si la primele doua luni din 2010, avand in vedere ca in ultimii ani incasarile bugetare au fost destul de reduse in ianuarie si februarie.

Estimarile privind necesarul de finantare pe final de an sunt destul de diferite, valorile osciland intr-un interval de 2-4 mld. de euro.

Trezoreria a preferat in ultima perioada sa se concentreze pe mentinerea nivelului de 10% pentru randamentele platite bancilor la titlurile in lei, atragand doar o parte din sumele propuse la fiecare licitatie. In lunile precedente Ministerul Finantelor a anuntat licitatii cu titluri de stat de 6 mld. de lei, insa a atras doar o parte din sume sau chiar a respins in totalitate ofertele bancilor.

In noiembrie, Trezoreria s-a imprumutat doar 1,72 mld. lei prin titluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 6 mld. lei, in timp ce in octombrie suma imprumutata a fost de 2,5 mld. lei.

Saptamana trecuta, Finantele au atras de la bancile locale suma record de 1,4 mld. euro, o suma aproape de trei ori mai mare decat cea planificata, reusind sa inlocuiasca a treia transa de la FMI amanata din cauza crizei politice.

La inceputul lunii noiembrie, Trezoreria a mai reusit sa atraga 793 mil. euro printr-o licitatie de titluri de stat in valuta pe trei ani, aproape dublu fata de valoarea programata.

In piata continua discutiile privind un nou "club loan", in conditiile in care statul se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati dupa ce transele din imprumutul extern au fost amanate.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de la inceputul anului de catre Finante se ridica la aproximativ 60 de miliarde de lei, de circa cinci ori peste suma imprumutata anul trecut.