Febra aurului: 200 de romani au cumparat lingouri de aur de 750.000 de euro. Un client a luat "acasa" 4 kg. Este aurul cel mai bun plasament acum?

Autor: Liviu Chiru 02.12.2009

Un client a cumparat 4 kilograme de aur. Un sfert dintre cumparatori sunt manageri de companii.



Circa 200 de clienti au cumparat 25 de kilograme de aur, in valoare de circa 750.000 de euro, in mai putin de doua luni de la Piraeus, singura banca locala care ofera acest serviciu.

Piraeus vinde din octombrie aur sub forma de monede - lire englezesti British Sovereign - sau lingouri, cu greutatea variind de la cinci grame la un kilogram, prin 20 de unitati din Capitala si marile orase. In afara de BCR, care cumpara aur de la clienti, nicio alta banca locala nu deruleaza operatiuni cu aur. Unii dintre clienti au ales sa cumparere in mai multe etape. Un client a cumparat patru kilograme de aur, in valoare de circa 120.000 de euro. Cea mai mare tranzactie individuala cu aur a fost de 2,5 kilograme.

Cumparatorul tipic de aur este un barbat de 40 de ani din Bucuresti, cu venituri peste medie arata datele Piraeus. Circa 71% dintre clienti sunt barbati, iar 53% din tranzactii au fost realizate in Capitala. Aproape un sfert dintre cei care au cumparat aur sunt manageri de companii, iar tot atatia luncreaza in domeniul financiar (Business and Finance). Printre cumparatori se numara si ingineri, avocati, dar si medici sau jurnalisti. Cel mai tanar client are 23 de ani, iar cel mai varstinc are 71 de ani.

"Ne asteptam sa avem un inceput mai timid. Ne-a surprins interesul pentru monede, care au fost cumparate nu doar de colectionari", spune Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din Trezoreria Piraeus Bank.

In total, banca a vandut circa 200 de monede de aur de 22 de karate, fiecare cantarind 7,98 grame. Lingourile sunt din aur de 24 de karate, cu o puritate de 999,9%0. Piraeus se aprovizioneaza cu aur de la Credit Suisse.

"Probabil ca sunt romani bogati, care sunt sfatuiti de consilieri sa cumpere aur. Se considera ca aurul este un activ de refugiu, care isi pastreaza pretul in perioade de criza. Insa cred ca e o greseala sa cumperi aur acum, cand pretul este la maxime istorice", spune Dragos Cabat, analist financiar, membru al Consiliului Director al CFA Romania.

Aurul este vandut la Piraeus ca orice alt produs pentru clientela de masa, prin casieriile unitatilor incluse in acest program. La cotatia afisata ieri de banca, de 129 de lei pentru un gram de aur, cel mai mic lingou, cel de 5 grame, se vindea cu 645 de lei.

BNR a calculat ieri un pret de 109,5 lei pentru un gram de aur, pe baza cotatiilor de pe pietele internationale. BCR afisa ieri un pret de cumparare de 74,9 lei pentru un gram de aur.

Circa 90% din clientii care cumpara aur de la Piraeus cer livrarea fizica a longourilor sau monedelor achizitionate, desi banca ofera si servicii de custodie, respectiv pastrarea aurului in tezaurul propriu.

Pentru serviciul de inscris in cont, care ar permite clientilor sa tranzactioneze usor aurul ca un activ financiar, banca nu a gasit interes din partea clientilor.

"Cam 10% din clienti au lasat aurul in custodie. Toti cei care au cumparat peste un kilogram de aur au ales totusi sa il lase la banca", spune Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din Trezoreria Piraeus Bank. Pentru serviciul de custodie banca aplica un comision lunar de 0,1% din valoarea de achizitie, insa acesta poate cobori la jumatate pentru sumele mari. In cazul in care apeleaza la serviciul de custodie, clientii nu ajung sa atinga efectiv aurul, insa pot sa il vada in Tezaur.

Cei care cer livrarea fizica pot pastra aurul in casete de valori, pentru care Piraeus aplica o taxa lunara de 10 sau 25 de euro, in functie de dimensiune. Majoritatea bancilor au in oferta si servicii de custodie sau pastrarea de bunuri in casete de valori.

Piraeus ofera si servicii de cumparare a aurului, insa in conditii restrictive: achizitioneaza doar de la clientii care l-au cumparat de la banca si nu l-au retras fizic, pastrandu-l in Tezaur, prin serviciul de custodie.

Spre exemplu, ieri banca ar fi platit unui client 105 lei pentru un gram, respectiv cu aproximativ 20% sub pretul afisat la vanzare, de 129 de lei/gram. Piciorea spune ca pentru cantitati mai mari cotatiile se pot negocia, atat la vanzare, cat si la cumparare. Un client ar fi putut sa negocieze ieri cel mult 109 lei pe gramul de aur vandut bancii. Chiar si asa, diferenta fata de pretul de vanzare afisat ramane la 15%.

Piraeus nu cumpara aur care s-a aflat fizic la clienti, intrucat nu poate sa evalueze metalul. De altfel, banca promoveaza doar serviciul de vanzare de aur, in timp ce pe alternativa de cumparare este prezen-tata doar clientilor care se intereseaza.

Piciorea spune ca toate agentiile incluse in programul de vanzare de aur au un stoc minim. Totusi, daca un client doreste sa cumpere o cantitate mai mare, trebuie sa astepte pana la trei zile, timp in care banca importa lingourile.

In prezent, tranzactiile cu aur clasificat ca "aur de investitie" nu sunt impozitate si nu se plateste TVA. In 2009 nici dobanzile la depozite si nici castigurile pe Bursa nu au fost impozitate, aceasta fiind o masura de stimulare a investitiilor luata de Guvern in toamna anului 2008. Nu este totusi cert daca aceste prevederi vor fi mentinute si in anii urmatori.