Raid al politiei economice si inspectorilor fiscali la filialele bancilor austriece din Italia

Ziarul Financiar 03.12.2009

Autoritatile fiscale din Italia si echipaje ale politiei economice au efectuat joi un raid la filialele principalelor banci austriece din Italia, in cadrul unei actiuni de combatere a evaziunii fiscale, scrie Reuters.

Autoritatile incearca sa afle daca bancile austriece respecta "obligatiile de a comunica operatiunile bancare efectuate de clienti". Nici numarul nici numele bancilor nu au fost publicate.

Operatiunea politistilor vine la scurt timp dupa o interventie similara asupra bancilor elvetiene de la granita Italiei. Pe 27 octombrie, inspectorii itlieni au facut un raid similar la 76 de sucursale ale bancilor elvetiene, nemultumind guvernul de la Berna, care a suspendat negocierile dintre cele doua tari referitoare la un acord privind dubla impozitare.

Italia a adoptat un program de amnistie fiscala care permite repatrierea fondurilor ascunse in strainatate, in schimbul unei amenzi de 5% din suma totala implicata.

Un lege similara a fost adoptata si de guvernul Olandei, care care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010 si prevede sanctiuni aspre pentru olandezii care nu isi declara sumele detinute in conturile offshore. Pana saptamana aceasta, olandezii au raportat detineri de circa 1 miliard de euro.