La fiecare miliard de euro din PIB, in Romania se publica 113 titluri noi de carti, la fel ca in Anglia

Autori: Mirabela Tiron , Izabela Badarau 04.12.2009

Cu o putere economica de 15 ori mai mica decat a Angliei, Romania publica un numar similar de titluri de carti la fiecare miliard de euro din Produsul Intern Brut. Acest indicator arata ca in Romania "se consuma" la fel de multe titluri noi de carti ca in tarile dezvoltate din vestul Europei, luand in considerare si puterea economiei in ansamblu.



La un produs intern brut (PIB) de 133 de miliarde de euro anul trecut, in Romania s-au publicat aproape 15.000 de titluri de carti, in timp ce in Anglia, la un PIB de 1.947 de miliarde de euro anul trecut, s-au publicat 200.000 de titluri.

Raportand numarul de titluri noi de carti aparute anual la PIB, rezulta ca in Romania se publica 113 titluri noi de carti la fiecare miliard de euro din PIB, situatie similara cu cea din Marea Britanie, cea de-a doua tara din Uniunea Europeana dupa marimea PIB-ului. In acelasi timp, in Germania, cea mai bogata tara din Europa, se publica doar 38 de titluri noi de carti la un miliard de euro PIB.

Multe titluri de carti in tiraje mici

Diferenta consta insa in tirajele cu care se publica aceste titluri, ceea ce determina o valoare a pietei de carte in Romania de sub 100 de milioane de euro, adica de peste cateva zeci de ori mai mica decat valoarea pietelor vestice.

"Tirajele in care se publica aceste titluri din Romania sunt infime, chiar imposibil de gestionat, comparativ cu se intampla in alte tari. Desi aducem multe titluri noi, sistemul deficitar de difuzare de carte impiedica oferta sa ajunga la public", a declarat Iren Arsene, proprietarul editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2 milioane de euro anul trecut.

Mai mult, in Romania apar foarte multe titluri de carti universitare in tiraje sub 100 de exemplare, dar in acelasi timp mai sunt si carti care desi primesc un ISBN (international standard book number, cod de bare pentru identificarea comerciala a cartilor), nu se publica in anul respectiv. Datele din piata arata ca in perioada 1990-2009 in Romania au fost publicate 209.000 titluri, in timp ce un numar similar de titluri era inregistrat in Anglia doar in anul 2005.

"Editura noastra publica titluri in tiraje medii de 2.000-3.000 de exemplare pentru librarii, insa in alte state se ajunge la cateva sute de mii de exemplare, de unde si valoarea mult mai mare a industriei de carte", a spus Arsene.

Consum de carte de 3-4 euro anual

Dupa indicatorul consumul mediu de carte pe piata romaneasca, Romania se situeaza la un nivel de sub 3-4 euro pe cap de locuitor, indicator ce ne-ar pozitiona insa pe ultimul loc din UE la capitolul bani cheltuiti in achizitionarea de carti, potrivit datelor neoficiale din piata. Spre comparatie, la consumul de bere suntem in topul primelor zece tari din lume.

Romanii cheltuiesc mai putin decat occidentalii pe carti, lucru normal in conditiile in care puterea financiara a romanilor este de peste cinci ori mai scazuta.

Un locuitor din Romania a avut in 2008 un venit mediu net lunar de 475 euro, in timp ce in Germania venitul mediu net lunar a fost de 2.275 euro, iar in Anglia de 2.208 euro, potrivit datelor Eurostat si calculelor ZF.

Un alt indicator care asigura o buna comparatie intre puterea economica a tarilor este PIB per capita. In Romania, PIB per capita este printre cele mai scazute din UniuneaEuropeana. In 2008, acest indicator era ca valoare doar 46% din media europeana, in timp ce tari precum Germania si Anglia au un PIB per capita de 117% din media la nivelul UE.

De trei ori mai putine titluri de carti anul acesta

De la inceputul anului pe piata romaneasca au fost publicate aproape 4.700 de titluri de carti, in timp ce in 2008 au aparut aproape 15.000 de titluri noi, arata datele furnizate ZF de Biblioteca Nationala.

Altfel spus, aproape un titlu de carte a fost publicat la o mie de romani anul trecut. "Din cele 4.674 de titluri publicate pana in prezent, 673 reprezinta traduceri, iar restul sunt titluri ale autorilor romani", a declarat Aurelia Persinaru de la Biblioteca Nationala a Romaniei.

Iren Arsene, proprietara editurii Curtea Veche, spune ca una dintre marile probleme pe piata de carte este lipsa de cifre exacte.

"Doar editura noastra publica 100 de titluri ale autorilor straini. Nu stiu cat sunt de corecte aceste cifre transmise de Biblioteca Nationala", a spus Arsene.