Pentru unul dintre marii constructori romani vremurile cand businessul se baza pe contractele private sunt doar amintiri

Autor: Catalin Lupoaie 03.12.2009

Apolodor Com Impex, una dintre cele mai mari firme de constructii cu capital romanesc, cu un business de peste 95 mil. euro, estimeaza ca in cel mai bun caz piata constructiilor va inregistra cresteri abia in mai 2010, iar in cel mai rau caz, septembrie 2010 va marca depasirea crizei.



Compania care si-a inceput businessul in 1992 cu activitati de demolare este in prezent unul dintre principalii constructori specializati in structuri si lucrari de infrastructura. Apolodor si-a schimbat strategia radical anul acesta si s-a implicat ca subcontractor pentru tronsonul de autostrada Arad-Timisoara (32 km), reabilitarea centrului istoric din Capitala si stadionul Lia Manoliu.

Recent, Apolodor a castigat si un contract de antreprenor general pentru constructia unui nou pod rutier peste canalul Dunare-Marea Neagra in valoare de 19,44 mil. euro. Podul va fi construit la kilometrul 0+540 al canalului si va conecta sudul Portului Constanta cu autostrada Bucuresti-Constanta, urmand sa lege partea de nord cu partea de sud a Portului Constanta.

E nevoie de investitii directe in economie

"Printre factorii care vor determina cresterea anul viitor se numara reluarea investitiilor directe in economie. Intentionez sa extind numarul de proiecte de infrastructura. Rememorez cu placere vremurile cand contractele private din business reprezentau cea mai mare pondere din activitatea noastra", afirma Radu Ouatu, directorul general si proprietarul companiei Apolodor Com Impex.

El considera ca statul ar trebui sa fie mai agresiv in monitorizarea proceselor de licitatie si sa fie mai exigent cu felul in care sunt executate lucrarile de constructie a proiectelor de infrastructura. "Pe vremuri de criza, cand banii sunt putini, nu trebuie ridicate obstacole in calea firmelor care vor sa participe la licitatii, micsorand astfel numarul acelora care pot castiga licitatia, ci trebuie inasprita urmarirea realizarii contractelor la timp si in conditii de calitate", sustine Ouatu.

Chiar daca s-a reorientat catre proiectele de infrastructura, Apolodor nu a putut evita scaderea cifrei de afaceri a companiei in primele zece luni cu circa 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, urmand ca tendinta sa ramana neschimbata pana la sfarsitul anului, iar businessul va ajunge la circa 74,5 mil. euro.

Dupa ce si-a extins activitatile in sectorul infrastructurii, Apolodor a lucrat anul acesta ca subcontractor al companiei spaniole Sedesa pentru reabilitarea strazilor Lipscani si Gabroveni din centrul istoric, unde a efectuat deja lucrari in valoare de un milion de euro. Din cauza neonorarii platilor de catre firma Sedesa, Apolodor a sistat lucrarile la strada Gabroveni. Insa, avand in vedere ca primarul general Sorin Oprescu a reziliat contractul cu Sedesa, Apolodor ar putea castiga noi lucrari in centrul istoric, pentru ca cele zece strazi ramase nereabilitate vor fi scoase la licitatie separat.

Specialisti in demolari

Aproape ca nu exista proiect important de demolare a unei fabrici dezafectate sau cladire aflata in stare de degradare care sa nu fi fost daramata de Apolodor, de la Casa Radio - care va fi transformata intr-un proiect imobiliar mixt -, pana la fostul pavilion administrativ al uzinei Dacia sau fostul stadion Lia Manoliu din Capitala.

Printre fabricile vechi daramate de Apolodor care au fost transformate in proiecte imobiliare sau inlocuite cu unitati noi de productie se numara UMEB, Atlas Copco, Electroaparataj si silozuri si cladiri dezafectate de la fabricile de ciment din Turda, Medgidia sau Alesd. Totusi, odata cu extinderea activitatilor din constructii, businessul cu demolari ocupa in prezent doar un sfert din totalul cifrei de afaceri.

Reconfigureaza investitiile imobiliare

Apolodor a devenit in urma cu doi ani si dezvoltator imobiliar dupa ce a anuntat ca va investi 20 de milioane de euro in proiectul rezidential Octopus Garden, un complex rezidential situat langa centrul comercial City Mall din sudul Capitalei. Proiectul cuprinde 152 de apartamente cu doua, trei si patru camere, cu suprafete cuprinse intre 84 si 154 de metri patrati. Investitia a fost deja finalizata, circa 70% din apartamente fiind vandute. Insa Apolodor mai avea in plan un proiect rezidential mai mare, in care va investi 80 de milioane de euro, denumit Amfiteatru. Acesta va fi situat pe strada Mihai Bravu si se va intinde pe o suprafata de 15.000 de metri patrati. Initial acest proiect era dedicat persoanelor cu venituri medii, iar suprafetele apartamentelor de doua camere urma sa fie de circa 70 de metri patrati. Odata cu venirea crizei, compania intentioneaza sa adapteze marimea locuintelor la cererea de pe piata. "Amfiteatru va deveni dupa 2010 un proiect de apartamente ieftine, dar nu meschine", explica Ouatu.

Businessul Apolodor a fost infiintat in 1992 si are in prezent circa 900 de angajati. Compania a fost implicata in ultimii ani in demolarea mai multor obiective importante precum Casa Radio, fostul pavilion Administrativ al uzinei Dacia, Piata Obor si Statia de Epurare Glina.