Fost director Gelsor, arestat la Jakarta. Vantu: Imi pare rau, era prietenul meu

Autor: Mediafax 03.12.2009

Nicolae Popa, 42 de ani, fostul director al Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI, a fost arestat alaltaieri la Jakarta, Indonezia. Popa a fost condamnat in 2006 la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Interpol Bucuresti a fost informat ieri de catre Interpol Jakarta cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, urmarit international din 2002, pe numele lui fiind emise in 2002 un mandat de arestare preventiva pentru infractiuni economice, iar in 2009 altul de executare a pedepsei cu inchisoarea.

Autoritatile romane trebuie, in maximum 20 de zile, sa depuna la ministerul justitiei din Indonezia actele necesare extradarii lui Nicolae Popa, a declarat Mihai Friptu, seful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI), care a adaugat ca Popa a fost localizat "de curand".

Friptu a spus ca Popa a fost urmarit de foarte mult timp in mai multe tari si pe mai multe continente, insa nu a putut fi localizat "pana de curand".

Potrivit reprezentantilor Politiei Romane, in 18 septembrie 1998 Nicolae Popa, "in calitate de director general al unei societati comerciale a insusit din depozit 65.359 de actiuni la valoare de 25.376 lei/actiune, pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vandute la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi".

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a declarat, referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, ca ii pare rau, pentru ca acesta era prietenul sau si ca il considera nevinovat, victima "manipularii uriase" in cazul FNI.

Intrebat ce crede despre arestarea lui Nicolae Popa in acest moment, Sorin Ovidiu Vantu a raspuns: "Era prietenul meu. Evident ca imi pare rau".

In ceea ce priveste vinovatia lui Popa, Vantu a apreciat ca acesta este victima unei manipulari, calificand drept "o porcarie" contextul in care Popa a fost pus sub invinuire. "Fereasca Dumnezeu! A fost o porcarie la vremea aceea. Din nefericire, a cazut victima acestei manipulari uriase", a fost replica omului de afaceri la intrebarea referitoare la vinovatia lui Nicolae Popa, fost membru in Consiliul de Incredere al Sov Invest - societatea de adminstrare a FNI - si fost director al Gelsor, prin care erau realizate tranzactii cu unitatile de fond. Vantu a precizat ca manipularea la care se refera este FNI.

Intrebat ce crede despre afirmatia presedintelui Traian Basescu, care, la un post de televiziune, a declarat ca ar putea fi surprize in cazul FNI, Vantu a comentat: "Stie cineva in Romania ce e in capul domnului Basescu? De unde dracu sa stiu eu?".

Presedintele Traian Basescu a explicat, intr-o emisiune transmisa saptamana aceasta, ca, probabil, cand Sorin Ovidiu Vantu a vorbit despre "conducerea cretina" din ultimii ani s-a referit la faptul ca "nu mai merge FNI-ul, nu mai merge afacerea cu TVA-ul".