Opinie Sorin Paslaru, Ziarul Financiar: Ghid pentru cei inca nehotarati cu cine sa voteze

Autor: Sorin Pâslaru 06.12.2009

Cea mai urata injuratura inainte de '89 printre machidoni era: "Sa ajungi sa traiesti din salariu!". Simtul practic si independenta acestor peregrini ii faceau sa subaprecieze pana la dispret pe cei inlantuiti in slujbele de la 8 la 4, cu buzunarele goale intre lichidare si avans. Ori isi cautau slujbe unde permanent mai pica ceva - gestionar, taximetrist, macelar - ori erau de-a binelea in afara sistemului: ciobani sau valutisti.

Cum vedeau ei lucrurile era reprezentativ pentru acea perioada. Fiecare cauta sa mai scoata ceva "pe langa" de la serviciu.

Asa ca nu e de mirare ca si acum, la 20 de ani de capitalism, sa fii bugetar si sa traiesti din salariu este o jignire pentru multi.

In spatiul privat, patronul se desparte in secunda doi de cei care mai scapa din banii firmei prin propriile buzunare. Nu merge. Cine vrea sa mai scoata ceva in plus si nu e angajat la stat isi ia a doua slujba sau isi face propria afacere. Pana si machidonii patroni cer asta angajatilor lor, cat ar aprecia ei oamenii descurcareti.

In schimb, lupta pentru slujbele la stat, secretar la prefectura, primar si chiar ministru, se da in primul rand pentru ce "cade pe langa".

Si "cad pe langa" de la zeci de euro pe zi la contracte de zeci de milioane de euro. Foarte putini traiesc din salariu la stat de la un nivel incolo.

De aici si importanta redusa pentru nivelul de salarizare al ministrilor, de exemplu, aflat acum de 5-6 ori sub nivelul de salarizare al top managerilor din firme private, desi sunt in varful piramidei administrative.

Si daca este asumat ca cei mai inalti oficiali ai statului roman nu traiesc din salariu, asa cum este asumata spaga generalizata la doctori, de ce ar intra in politica oameni care sa urmareasca o cariera in administratia publica?

Si totusi, ca urmare a cresterii economice din ultimii ani care a permis majorarea accelerata a salariilor de la stat, au inceput sa urce inspre varful administratiei tineri care incep sa-si construiasca o cariera in politica neasteptand alte avantaje decat cele legale. Exemple? Macar unul este: Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul de Externe, care a castigat procesul de la Haga cu Ucraina. Si mai sunt.

Asa ca se poate face deja o alegere intre cei doi candidati la presedintie in functie de numarul de oameni angajati in administratia publica din echipa lor care traiesc din salariu.

Ca si in media, unde credibilitatea jurnalistului este definitiv afectata in situatia implicarii in afaceri de publicitate, cum se practica la mari ziare din Romania pana acum cativa ani sau eventual in contracte cu statul, credibilitatea oficialului din administratie este 100% doar la oamenii care isi fac o cariera in administratie si traiesc doar de pe urma acesteia.

Asa ca pentru cei nehotarati, destui la aceste alegeri prezidentiale, iata o solutie: luati o foaie de hartie si scrieti in dreptul fiecaruia dintre cei doi candidati primii 10 cei mai apropiati oameni din echipa lor, consilieri sau membri de partid, si vedeti daca sunt 100% oameni de cariera, adica daca traiesc din salariul obtinut din profesia lor. Cine are mai multi sa ia votul. Si unul din 10 daca este, tot e bun.

Cu cat vor fi mai numerosi in administratie astfel de oameni, acum sau la alegerile de peste 5 sau 10 ani, cu atat vom avea o administratie mai eficienta. Vrem angajati la stat care sa lucreze intr-adevar pentru cetatenii sai, inclusiv pentru machidoni? Atunci sa le uram sa traiasca din salariu!