Radu, UniCredit: Patronii prefera sa stea cu banii in cont decat sa-si sustina afacerile

Autor: Razvan Voican 06.12.2009

Intre timp, multinationalele continua sa aduca bani, intarindu-si filialele, afirma bancherul.



Multi patroni romani sunt preocupati in primul rand de conservarea standardului lor de viata, preferand sa deschida proceduri de insolventa a firmelor decat sa mai aduca bani, in timp ce multinationalele majoreaza capitalul filialelor, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"S-a ajuns la un adevarat fenomen. Se gandesc intai la acumularea la nivel personal si prefera sa-si tina banii in conturile proprii, inclusiv din afara, dovedind neincredere in perspectivele business-urilor pe care le-au creat. Remarcabil este ca multinationalele continua sa contribuie cu capital la sustinerea filialelor locale, aratand ca strainii au incredere in dezvoltarea pietei", a declarat Radu, seful uneia dintre cele mai mari banci de pe piata. El spune ca antreprenorii locali nici nu vor sa auda cand banca le solicita colateral sau capital suplimentar prin care sa arate un angajament personal in redresarea afacerilor si pe baza caruia sa primeasca noi finantari.

Bancherul avertizeaza ca astfel de comportamente vor ramane in bazele de date.

"In mod clar, toata istoria de acum se va pastra. Din pacate, nu am atins nivelul de antreprenor roman care vrea sa lase in urma o afacere de familie solida, chiar daca sunt si exceptii, cand se reinvesteste totul sau se retrage doar foarte putin din firma. Predomina o inclinatie spre protectia individuala si o necunoastere a limitei pana la care se poate implica banca."

Radu sustine ca nu este rolul bancii "sa duca in spate" o firma cu probleme, asa cum li se pare unor antreprenori, pentru ca banca nu participa la profitul firmei respective, ci primeste doar dobanda aferenta creditului, fiind normal ca patronul sa fie primul care duce povara pe timp de criza.

Si Patrick Gelin, presedintele BRD, a remarcat intr-un interviu acordat ZF comportamentul unor proprietari de firme care isi tin banii in strainatate in loc sa-si sprijine afacerile. "Proprietarul trebuie sa fie responsabil fata de afacerea sa. Stim ca multi au banii in strainatate."

Rasvan Radu spune ca mare parte dintre patronii de firme care nu mai fac fata crizei nu accepta nici propunerile fondurilor de private equity, continuand sa-si evalueze firmele in functie de ratele de profitabilitate din anii trecuti.

El explica astfel cresterea rapida a numarului de firme intrate in insolventa din initiativa patronilor.

"Legea este foarte neclara si permisiva. Noi trebuie sa provizionam integral creditul acordat unei firme intrate in insolventa. Din pacate, foarte putine cazuri se termina cu o restructurare reusita."

In acelasi timp, el avertizeaza asupra fenomenului de "contaminare in lateral, intre industrii" in momentul ca in care o companie nu mai face plati.

"La originea fenomenului a fost si intarzierea platilor pe care le avea de facut statul, iar aceasta este marea ingrijorare pentru trimestrul I din 2010: amanarea platii facturilor catre firme va duce aproape automat la faliment pentru ca rezervele s-au evaporat pe parcursul lui 2009. Speram ca noul guvern va incepe prin a lua in considerare acest aspect." De altfel, bancherul remarca "falia" dintre mediul de afaceri si clasa politica.

"Una dintre prioritatile guvernului trebuie sa fie refacerea legaturilor cu mediul de afaceri, pentru revenirea increderii. Apoi, inca nu vedem marile proiecte de investitii care sa absoarba banii disponibili si nici un plan mai amplu de masuri anticriza construit pe sectoare, pe prioritati strategice."

Radu spune ca atat timp cat persista instabilitatea politica si incertitudinile in privinta economiei, costul creditelor va ramane ridicat si nu se poate conta pe contributia bancilor la relansare.

Incertitudinea se reflecta si in bugetele companiilor pe 2010.

"De multe ori sunt constructii formale, dictate de interesul de a satisface banca sau clientii. Cert este ca majoritatea asteapta un trimestru I foarte slab. Cu toate acestea, interesul nostru este sa avem clienti vii si sa-i sustinem", spune bancherul. El sustine ca in pofida perceptiilor create mai mult "la nivel declarativ", bancile au devenit chiar "mai permisive decat ar trebui".

UniCredit Tiriac Bank se bazeaza pe semestrul II din 2010, mergand pe un scenariu "destul de optimist ca nivel al veniturilor". "Daca nu avem crestere de venituri, va fi greu de sustinut costul riscului si al retelei de vanzare."