Unde e mai bine sa muncesti: la patron roman sau in multinationala

Autor: Adelina Mihai 07.12.2009

Se intampla relativ frecvent ca angajatii din companiile romanesti sa arda anumite etape atunci cand vine vorba de promovare pe scara ierarhica. In ceea ce priveste multinationalele, evaluarea in vederea avansarii se face mult mai strict si urmand un calendar relativ fix. Cum este mai bine?



"Promovarile in companiile locale se fac dupa un oarecare paternalism specific romanesc, mai mult se merge «pe incredere». Rareori meritele unui angajat dintr-o companie locala se transforma intr-o posibilitate de promovare", explica Sorin Roibu, managing director al firmei de executive search Arthur Hunt. El estimeaza ca diferentele salariale intre executivii din multinationale si cei din companiile locale sunt de aproximativ 20%, in favoarea primei categorii.

Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei de recrutare Lugera&Makler, este de parere ca diferentele salariale din multinationale si companiile romanesti apar atunci cand exista diferente si in responsabilitatile postului.

"Cu totul alte salarii au angajatii care lucreaza, de exemplu, pe functia de contabil

intr-o multinationala fata de angajatii cu aceeasi titulatura a jobului dintr-o companie romaneasca. Este clar insa ca diferente salariale exista: angajatii din multinationale castiga, in medie, cu 15- 20% mai bine decat cei dintr-o companie romaneasca, pe aceeasi functie", explica Badea. Ea a mai precizat ca, pe masura ce angajatii urca in organigrama, beneficii precum masina sau telefonul mobil pot beneficia de imbunatatiri in cazul multinationalelor.

Salarii de 4 ori mai mari in multinationala fata de stat

Alina R., 25 de ani, care se ocupa in prezent de procesele de recrutare in cadrul unei multinationale prezente pe piata locala, a lucrat timp de un an in cadrul unei companii de stat.

"Lucrez de un an si jumatate in multinationala. Comparativ cu salariul obtinut in sistemul bugetar, salariul de acum este acum de patru ori mai mare, existand totodata posibilitatea de crestere salariala, care se realizeaza de doua ori de pe an, pe baza evaluarii performantelor", spune Alina, care apreciaza conditiile de lucru si mijloacele tehnologice puse la dispozitie de angajatorul actual.

"Printre facilitatile de care beneficiez in multinationala se afla asigurarea medicala la o clinica privata", mai spune ea. Alina crede ca printre dezavantajele jobului la multinationala se numara nivelul ridicat de stres, termenele-limita de finalizare a proiectelor care uneori sunt prea stranse si competitia acerba intre angajati, care nu este intotdeauna constructiva. Pe de alta parte, diferente exista la nivel de beneficii si in randul angajatilor din companiile cu capital strain care ocupa aceleasi functii.

"Exista angajati in multinationale, care chiar daca au salarii apropiate ca valoare, difera centrimetrii cubi ai motorului de la masina si potentialul telefonului mobil oferite de firma. Ei sunt pe aceeasi linie ierarhica in organigrama, dar nu sunt pe acelasi nivel functional. Exista asa ceva in Romania si sunt multe companii care aplica acest sistem", explica Richardo Turcu, directorul general al WizSalary, unul dintre principalii jucatori ai pietei de solutii software de salarizare, detinut de omul de afaceri Eli Davidai, care a adus in Romania brandurile Pepsi si Burger King.

In opinia lui Turcu, intr-o multinationala totul functioneaza dupa reguli, de la vestimentatie si program de lucru pana la evolutia salariala. "Intr-o companie romaneasca exista reguli, dar nu sunt atat de detaliate precum sunt cele din multinationale. Se poate spune ca un angajat dintr-o companie romaneasca ajunge mult mai repede la un salariu mai mare decat un angajat dintr-o multinationala daca e performant", spune Turcu, a carui companie are peste 1.500 de clienti. El crede ca diferenta dintre angajatii unei companii multinationale si cei ai unei companii romanesti este timpul in care beneficiaza de cresteri salariale semnificative.

Iuliana Stan, business manager al companiei de consultanta Human Synergistics, crede ca promovarile depind de dimensiunea companiilor, si nu de capitalul (strain sau romanesc) companiilor.

"In companiile mici si medii romanesti este mai usor sa promovezi pentru ca angajatii pot fi mai usor de vazut. Insa intr-o companie romaneasca mare cred ca se aplica aceleasi criterii de promovare ca intr-o multinationala", spune Stan.

Nu de aceeasi parere este insa sales managerul firmei de recrutare Lugera&Makler, care crede ca promovarile se fac mai usor in multinationale. "Intr-o companie romaneasca nu prea se fac promovari pentru ca, de regula, patronul isi ia cativa angajati buni, care sa-l ajute sa creasca compania. Insa sistemul de evaluare a angajatilor este mai bine pus la punct intr-o multinationala, unde si promovarile se fac mai usor", precizeaza Badea.

In 2010, cresterile salariale individuale

Specialistii spun ca salariile au crescut in toate domeniile de activitate in acest an, numai ca nu a fost o crestere globala, ci in functie de performanta.

"Anul acesta nu prea au mai fost cresteri salariale in masa, iar aceasta tendinta se va mentine si anul viitor. Cresterile salariale reale de anul viitor vor fi acordate individual, de 4 - 5% in lei, peste inflatie", mai spune Turcu.

El a mai spus ca procentele de crestere salariala in functie de performanta au ramas la fel ca in anii precedenti. In schimb, s-au eliminat bonusurile traditionale.

"Salariile fixe nu au scazut anul acesta. Nu mai sunt atat de multe prime, atat de multe ore suplimentare, nu mai sunt asa de mari bonsurile oferite angajatilor, insa salariile de baza au ramas aceleasi", explica Turcu.

De altfel, un studiu recent realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca anul acesta au fost cresteri salariale, insa aceste majorari au acoperit doar nivelul inflatiei.