OCDE avertizeaza: Cresterea datoriei publice pune in pericol relansarea economica

Ziarul Financiar 06.12.2009

Tarile care sufera de o crestere puternica a datoriei publice pun in pericol sustenabilitatea procesului de relansare economica din urmatorii ani, a decalrat noul economist sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Pier Carlo Padoan, citat de Reuters.

"Relansarea ar putea fi mai puternica decat ne asteptam", a declarat Padoan, care este de asemenea director general adjunct, intr-un interviu acordat publicatiei italiene Corriere della Sera. "Asta nu inseamna insa ca va fi si mai sustenabila (...) Aceasta crestere este rezultatul diverselor masuri de sprijin din bani publici, nefiind sustinuta de activitatea din sectorul privat".

Padoan considera ca datoriile acumulate de unele guverne pentru combaterea crizei din economia reala ar putea deveni nesustenabile, unul dintre principalele motive fiind imabatranirea populatiei.

Efectele masurilor luate de guverne vor fi resimtite si anul viitor, insa cererea din sectorul privat va fi insuficienta chiar si in 2011, sustine Padoan.