Constructiile de locuinte au mers anul acesta din inertie, cu un mic imbold dat de stat

Autor: Cristi Moga 06.12.2009

In primele noua luni ale anului au fost construite 34.888 de locuinte de catre investitorii privati, un avans de sub 1% fata de 2008, in timp ce din fonduri publice au fost construite 3.282 de locuinte, plus 57%.



Constructia de locuinte din fonduri publice a accelerat in primele noua luni ale acestui an, cand au fost realizate aproape 3.300 de unitati, fata de 2.082 in perioada similara a anului trecut, dar obiectivul ministrului dezvoltarii si lucrarilor publice Vasile Blaga, de a construi 6.000 de case noi in acest an, pare greu de atins.

In ceea ce priveste fondurile private, o parte din santierele care "au intrat in criza" intr-un stadiu avansat de constructie au fost in continuare exploatate, astfel ca in acest an constructia de locuinte a ramas pe plus. Anul viitor in schimb, in ceea ce priveste marile proiecte, numarul livrarilor de locuinte va fi redus, tinand cont ca anul acesta au fost incepute foarte putine dezvoltari de amploare.

Speranta vine din mediul rural

Speranta pentru piata materialelor de constructii pentru 2010 ramane miliardul de euro care este rulat aproape in fiecare an in mediul rural, o piata care ramane constanta cu o pondere de circa 50% din valoarea totala a constructiilor de locuinte. Zona de nord-est a tarii, respectiv nordul Moldovei, este regiunea in care sunt construite cele mai multe locuinte la nivel national si se observa totodata cea mai importanta crestere fata de anul trecut. Astfel, in primele trei trimestre in nord-estul tarii au fost construite 7.198 de locuinte, fata de doar 6.028 de unitati in perioada similara a anului trecut.

In acelasi interval, in regiunea Bucuresti-Ilfov a fost construit un numar de circa 4.850 de unitati, aproximativ egal cu valorile de anul trecut. Trimestrul patru al anului ar putea fi chiar mai bun in Bucuresti decat perioada similara a anului trecut, deoarece in aceasta perioada se livreaza locuinte intr-o serie de ansambluri de mari dimensiuni, precum Rasarit de Soare, Doamna Ghica Plaza si Asmita Gardens, doar cele trei proiecte numarand aproape 2.400 de locuinte, din care mai mult de jumatate au fost deja vandute.

Scadere in trimestrul trei

La nivelul trimestrului trei din acest an, in mediul privat s-a constatat deja o scadere a numarului de locuinte construite, tinand cont ca in intervalul iulie-septembrie au fost construite 13.113 unitati, cu 411 mai putin fata de perioada similara a anului trecut.

Constructia de locuinte din fonduri private pierde teren din cauza vanzarilor slabe inregistrate de companii in acest an, fapt ce a dus la o ajustare semnificativa a preturilor, catre un nivel de circa 900 - 1.000 de euro/metrul patrat construit. In acest context, numerosi dezvoltatori au blocat proiectele pentru care cumparasera terenuri si obtinusera autorizatii de constructie, nedorind sa mai pompeze bani intr-o investitie nesigura la momentul de fata. Discret, o serie de dezvoltatori precum companiile Conarg si Can Serv au reinceput lucrarile la doua dintre proiecte, dar rezultatele ar putea fi observate doar in 2011.

Pentru 2010 livrari de locuinte in Bucuresti sunt asteptate doar in ansamblurile Laguna Residence (250 de apartamente), Upground din Pipera (primul bloc cu 300 de apartamente), poate primele doua blocuri din ansamblul Planorama (550 de locuinte), sau proiecte mai mici, cu circa 100-200 de apartamente. In acelasi timp, ministerul dezvoltarii si-a propus ca in 2010 sa construiasca 10.000 de locuinte din fonduri publice.