Avem un nou presedinte, dar nu si o noua economie

Ziarul Financiar 06.12.2009

Romanii au decis in cea mai acerba batalie electorala din ultimii 20 de ani, cu un finis la limita in care toata lumea a avut emotii.



Traian Basescu si Mircea Geoana s-au confruntat ieri intr-una dintre cele mai stranse lupte electorale, o lupta care a amintit de cea dintre acelasi Traian Basescu si Adrian Nastase din urma cu cinci ani. Atunci, Basescu a castigat la o diferenta de doar 200.000 de voturi (51,2% pentru Traian Basescu, 48,7% pentru Adrian Nastase). Astazi, dupa primele rezultate oficiale, vom sti cine va fi presedintele pentru urmatorii cinci ani.

Intr-o buna masura, el va avea si o sansa si o nesansa. Sansa este ca va avea la dispozitie trei ani in care nu vor fi alegeri (legislativele vor fi in 2012), iar acest ragaz ii poate permite sa influenteze masurile economice. Nesansa este ca Romana se afla in cea mai grava criza economica din ultimii 20 de ani, iar iesirea va fi mai grea decat asteptarile.

Viitorul Cabinet care va fi format cu acordul sefului statului va trebui sa reduca deficitul bugetar pentru ca FMI sa acorde urmatoarea transa de imprumut. Cheia pentru aceasta masura o constituie sectorul public care, vrand-nevrand, trebuie restructurat, indiferent daca presedintele va fi de stanga sau de dreapta. Fara banii de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, statul isi va onora foarte greu obligatiile, incepand de la pensii, salarii si terminand cu firmele private.

In buna masura, alegerile de ieri sunt, sau ar trebuie sa fie, totusi, punctul final al unei crize politice care dureaza de mult prea multa vreme.