Un nou scandal al bonusurilor la AIG

Autor: Catalina Apostoiu 07.12.2009

Cinci executivi de top din cadrul AIG au anuntat saptamana trecuta ca sunt pregatiti sa paraseasca firma daca pachetele lor salariale vor fi reduse considerabil de supraveghetorii guvernamentali ai asiguratorului, conform unor surse familiare, scrie The Wall Street Journal.

Aceasta este cea mai recenta evolutie in cadrul bataliei permanente dintre AIG si Kenneth Feinberg, "tarul" pe compensatii desemnat de guvern pentru stabilirea unor limite privitoare la platile de care beneficiaza executivii de top din cadrul companiilor care au primit cele mai consistente ajutoare financiare din partea statului.

Printre directorii AIG care au notificat compania in legatura cu intentia de a demisiona se numara Anastasia Kelly, consilierul general al companiei, si directorii unora dintre cele mai mari divizii de asigurari ale AIG. In timpul weekendului, doi dintre acestia au anuntat ca s-au razgandit.

Executivii se tem ca pachetele lor salariale pe 2009 vor fi reduse si ca vor fi supusi unor restrictii si mai dure in 2010, incluzand interdictia de a colecta asa-numitele "parasute de aur" (acord intre stat si angajat potrivit caruia daca cel de-al doilea pleaca va primi pachete compensatorii). Inclusiv nou desemnatul director executiv al companiei Robert Benmosche a amenintat cu demisia luna trecuta pe fondul nemultumirii legate de limitele impuse asupra platilor executivilor AIG. Acesta a argumentat ca daca guvernul vrea ca AIG sa prospere si sa-si plateasca datoriile, aceasta trebuie sa angajeze si sa isi pastreze executivii de top. Benmosche a revenit mai tarziu asupra deciziei. Se pare ca Benmosche nu are nicio legatura cu amenintarile lansate saptamana trecuta de directorii de top, spun sursele citate.

AIG este detinuta in proportie de 80% de guvern, care a injectat 182 mld. dolari (120 mld. euro) pentru salvarea companiei din faliment. Ca una dintre cele mai mari beneficiare ale fondurilor de stat, AIG trebuie sa se supuna deciziilor adoptate de Feinberg.

In octombrie, Feinberg a redus platile pe 2009 pentru cei mai importanti 13 angajati ai AIG cu 57%, limitand inclusiv salariile de baza la nu mai mult de 500.000 de dolari. Ceilalti au parasit compania inainte de inceperea revizuirii platilor in cadrul AIG. Feinberg revizuieste in prezent structurile de plati pentru urmatorii 75 cel mai bine platiti angajati ai AIG. Cei cinci executivi care au amenintat cu demisia saptamana trecuta fac parte din aceasta categorie.