Patru restaurante din centrul istoric al Capitalei ii aduc 10 mil. euro lui Dragos Petrescu de la City Grill

Autor: Cristina Stoian 07.12.2009

Trotter Prim, compania prin intermediul careia Dragos Petrescu controleaza reteaua de restaurante City Grill, estimeaza afaceri de 10 mil. euro anul viitor pentru cele patru restaurante situate in centrul istoric din Capitala, respectiv Caru' cu Bere, City Grill, pub-ul Sport Bar Cantina si restaurantul fast-food Bundetot, ultimele doua deschise in acest an.



"Centrul vechi este singura zona unde am observat crestere de business la nivelul intregii tari. Cele patru branduri de aici vor rula 10 milioane de euro, adica circa 60% din cifra totala de afaceri a grupului in 2010", explica Dragos Petrescu.

Omul de afaceri estimeaza pentru anul viitor o crestere a businessului in conditiile in care in 2009 compania a reusit sa isi mentina afacerile in lei (56 mil. lei), ceea ce inseamna o depreciere de 15% in euro, pana la nivelul de 13,3 mil. euro.

Petrescu nu intentioneaza sa recupereze rapid investitia de circa 500.000 de euro in cele doua unitati deschise in acest an in centrul istoric al Capitalei, care cumuleaza 240 de locuri, dintre care 120 de locuri in interior, ci mai degraba sa creasca numarul de clienti. "Orice investitie intr-un restaurant se amortizeaza intre 5 si 10 ani, mai ales intr-o perioada dificila ca aceasta. Planul nostru este sa mentinem sau sa crestem numarul de clienti, iar deschiderea acestor doua unitati, pe alte segmente decat pe cele pe care le acopeream deja, face parte din aceasta strategie", spune Petrescu.

Anul acesta, promotiile si campaniile de marketing ale grupului Trotter Prim au crescut numarul de clienti cu 15% fata de 2008. Mai mult, si vanzarile din punct de vedere cantitativ au inregistrat o crestere cu un ritm de doua cifre, dar promotiile au insemnat reduceri ale pretului la produse cu pana la 30%.

Intr-un an de criza financiara, in care batalia pe piata restaurantelor s-a dus in atragerea clientilor, Dragos Petrescu a inchis unitatile neprofitabile si a disponibilizat circa 50 de angajati, ramanand in momentul de fata cu 580 de persoane in cele 14 unitati pe care le administreaza.

1.000 de euro zilnic din shaorma

La inceputul anului, omul de afaceri anunta ca intentioneaza sa iasa din centrele comerciale, primul pas facut fiind cu restaurantul City Grill din TOM Shopping Center din Constanta. A urmat cafeneaua City Cafe din Romana, cea deschisa in locul fostei cafenele Crem Cafe, si primul restaurant de tip fast-food Bundetot deschis in Iris Shopping Center. "Mutarea brandului Bundetot dintr-un centru comercial pe strada, in centrul istoric, a doborat asteptarile. Vindem 400 de shaorma pe zi, ceea ce ne-a determinat sa dublam capacitatea de productie din prima saptamana de la deschidere", afirma administratorul City Grill. La o medie de 10 lei/shaorma (2,5 euro), restaurantul fast-food ii aduce lui Petrescu 4.000 de lei zilnic (circa 1.000 de euro).

"Atat Cantina, cat si Bundetot sunt doua branduri noi. Asteptam sa-si dovedeasca in 2010 capacitatea de a se multiplica. Daca le vom considera profitabile, in doi ani vom aloca buget pentru cel putin doua noi unitati", crede Petrescu, care admite ca la restaurantul Buongiorno, care se adreseaza veniturilor medii si peste medii, a fost nevoie de doi ani pentru ca brandul sa fie cunoscut pe piata.

Astazi cele doua restaurante Buongiorno, din Piata Victoriei si din centrul comercial Baneasa Shopping Center, au o crestere de 30% in cifra de afaceri si de 50% in ceea ce priveste numarul de clienti.

Pentru 2010 Trotter Prim are planificate patru noi deschideri, dintre care o berarie, un restaurant si doua cafenele. Beraria, care va purta numele de City Grill Beer Garden si in care s-a investit circa un milion de euro, va fi deschisa la sfarsitul anului viitor in zona Pache Protopopescu din Bucuresti, in cladirea pe care Petrescu a achizitionat-o cu cativa ani in urma. Unitatea va avea 400 de locuri, dintre care 200 vor fi in interior pe doua etaje.

Trece la achizitii de restaurante

"In buget va fi si un restaurant City Grill sau unul Buongiorno, in functie de achizitiile pe care le facem pe piata. Astazi avem deja vizat un numar de restaurante pentru a fi achizitionate. Ramane sa decidem pe care dintre ele le vom prelua. Celelalte doua unitati vor fi in zona de cafenele, pe care le vom dezvolta in cladiri de birouri sau in zone independente, foarte circulate. Poate fi chiar centrul istoric", spune Petrescu. In afara de berarie, celelalte unitati vor necesita investitii de circa 200.000 de euro fiecare, potrivit proprietarului City Grill.

Compania mai detine o cladire, fosta primarie a sectorului 2, care se afla in faza finala de renovare, dar deocamdata Petrescu nu a luat o decizie cu privire la destinatia acestui spatiu.

"In 2007 si 2008 puteai deschide un restaurant aproape in orice zona a orasului si aveai vanzari. Astazi trebuie sa indeplinesti conditii mult mai drastice si noi am schimbat strategia de dezvoltare, deschidem doar in zone cu trafic foarte mare. Fosta primarie a sectorului 2 nu se mai incadreaza in acest segment, asa ca fie asteptam o revitalizare a consumului pentru a deschide un restaurant, fie mutam aici propriile birouri, fie o inchiriem", anunta administratorul companiei. Dragos Petrescu intentiona in trecut sa deschida si un hotel in Predeal, dar deocamdata toate planurile pe aceasta piata sunt inghetate pentru ca "este un segment care isi va reveni foarte greu, mai greu decat cel al restaurantelor", dupa cum spune acesta. Grupul, care a rulat in 2008 afaceri de 15,2 mil. euro, concureaza cu Trotter Restaurant, controlat de Catalin Mahu, care detine restaurantele La Mama si cafenelele Cafepedia.

Intra pe brutarii

Chiar daca strategia Trotter Prim nu cuprinde alte branduri noi in portofoliu, proprietarul grupului este in discutii cu o companie din Germania pentru preluarea unei francize pe segmentul de brutarii, cel mai probabil in 2010.

Afacerile lui Petrescu

CityGrill/City Café

Buongiorno

Bundetot

Caru' cu bere

Hanul Berarilor

Sport Bar Cantina