Boom, numarul trei pe TV satelit, se imprumuta din nou

Autor: Adrian Seceleanu 07.12.2009

Dupa ce a incheiat anul 2008 cu datorii duble fata de veniturile de 17 mil. euro si a ratat vanzarea in acest an catre Romtelecom, operatorul a contractat un imprumut de la o firma privata din Israel.



DTH Television Grup, companie cu actionari israelieni care detine Boom TV, numarul trei pe piata locala de servicii de televiziune prin satelit, a contractat la finele lunii octombrie un imprumut de la compania israeliana Eurocom Networks & Technologies, potrivit datelor inregistrate de operator in arhiva electronica de garantii reale mobiliare.

Datele inregistrate in arhiva nu precizeaza valoarea imprumutului, iar reprezentantii companiilor nu au putut fi contactati pentru detalii insa o ipoteza plauzibila este aceea ca banii vor fi folositi pentru finantarea datoriilor si a operatiunilor companiei.

Compania avea la finele anului trecut datorii de 74 mil. euro, iar in 2008 pierderile nete au fost de 33,7 mil. euro, dublu fata de venituri. Operatorul a luat in urma cu un an un imprumut de 18,5 mil. euro de la Unicredit Tiriac Bank.

Compania are de infruntat o competitie puternica din partea companiilor RCS&RDS si Romtelecom, dar reuseste sa reziste pe piata in special datorita ofertei de continut sportiv. Boom TV a castigat drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal din UEFA Champions League pentru trei sezoane.

Drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal au ajutat doar la mentinerea bazei de clienti, dar au creat si noi surse de venituri: rivalii de la Romtelecom platesc pentru a redifuza canalele de sport Boom, iar compania a lansat si un site unde clientii trebuie sa plateasca 1 euro pentru fiecare meci pe care vor sa il vada prin internet.

De altfel, compania a garantat imprumutul de la Eurocom cu veniturile pe care le obtine de la Romtelecom pentru redifuzarea prin platforma Dolce a canalelor de sport, potrivit documentelor din Arhiva electronica de garantii reale mobiliare.

Contactati de ZF, oficialii Romtelecom nu au oferit detalii privind valoarea contractului semnat intre companie si Boom TV.

Romtelecom, numarul unu pe telefonie fixa si al doilea jucator pe televiziune prin satelit, a negociat preluarea Boom TV in acest an, dar a renuntat in cele din urma la achizitie, potrivit mai multor surse de pe piata locala telecom. Oficial, Romtelecom a negat aceste informatii.

"Romtelecom - operatorul cu gandul la care a fost infiintat Boom - nu mai are in vedere o asemenea achizitie. Operatori ca RCS&RDS si UPC iau cu atat mai putin in calcul o asemenea tranzactie", a spus pentru ZF un manager de pe piata locala de telecom.

Pornind de la informatii aparute in presa israeliana, pe piata locala au circulat zvonuri privind iminenta achizitiei Boom TV de catre Eurocom, firma israeliana care a imprumutat firma romaneasca la finele lui octombrie. Eurocom, companie detinuta de Shaul si Yosi Elovitch, este unul dintre cele mai mari grupuri private de firme din Israel implicate in mai multe industrii, printre care comunicatii, integrare de sisteme, media, servicii financiare si imobiliare. Oficialii grupului nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a oferi detalii privind valoarea imprumutului catre Boom TV sau daca acesta presupune si achizitia unor actiuni.

Cei mai mari actionari ai Boom TV sunt Elran Investments, Blackdzaar Limited si Livermore Investments Group. Anul trecut operatorii telecom au obtinut venituri de 383 mil. euro din serviciile TV, potrivit datelor de la autoritatea de reglementare in comunicatii.

Nota: date valabile in iunie pentru RCS&RDS, Romtelecom si UPC. Pentru Boom si Akta - ultimele date communicate de companii